Lyxig smörgåstårta med lax & räkor

Lyxig smörgåstårta med lax & räkor

Publicerat:

Ingredienser

15 - 20portioner

  • 1st
    färdigskivat bröd för smörgåstårta, 3 skivor (ca 30x40cm)

Fyllning 1

  • 600g
    hel, varmrökt regnbåge (400 g benfri)
  • 3st
    salladslökar, skivade
  • 2dl
    majonnäs
  • 1dl
    lätt crème fraiche
  • 2tsk
    citron, pressad

Fyllning 2

  • 6
    ägg, hårdkokta
  • 250g
    räkor, skalade och hackade
  • 300g
    färskost (gärna med pepparrotssmak)
  • 1dl
    lätt crème fraiche

Garnering

  • 4dl
    crème fraiche
  • 1dl
    vispgrädde
  • 200g
    kallrökt lax, skivad
  • 250g
    räkor, skalade
  • 200g
    kräftstjärtar i lake
  • 40g
    svart stenbitsrom
  • 1
    ask cocktailtomater
  • 1
    citron
  • 3dl
    persilja, finhackad
  • 1
    påse blandade salladsskott
  • 1
    kruka färsk dill

Så lagar du

Häll upp crème fraiche till garneringen i en handduk eller kaffefilter och låt rinna av några timmar i kyl, gärna över natten.

Gör fyllning 1: Bena ur fisken och blanda ihop samtliga ingredienser med en gaffel.

Fyllning 2: dela äggen, finhacka vitan och lägg undan till garnering. Blanda resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Förbered garnityren på en bricka: snurra ihop laxskivor till rosor, låt räkor och kräftstjärtar rinna av på hushållspapper, skölj och torka tomaterna. Plasta och ställ i kyl.

Montering
Kantskär brödet. Bred fyllning 1 på understa brödskivan, jämna till, lägg på bröd, fyllning 2 och avsluta med ett lager bröd. Ställ in i kyl.

Garnering
Vispa crème fraiche länge i matberedare eller med elvisp så att den blir hård. Vispa grädde för sig och blanda dessa. Bred ut jämnt över tårtans kanter och ovansida. Flytta tårtan till serveringsfatet. Tryck fast persilja på kanterna, lägg sallad runt om. Garnera med lax, räkor, kräftstjärtar, hackad äggvita, tomat, citronskivor, rom och små dillvippor.

Tips!

Om du vill förbereda tårtan dagen innan så följer du receptet fram till garnering, täck med plastfilm och ställ i kyl. Är bottnarna torra så lägg istället på en fuktig, ren handduk. Garnera några timmar innan servering, ställ cocktailpinnar i tårtan och täck med plastfilm. Förvara i kyl.

Servera gärna tillsammans med en god, enkel grönsallad. Lättvarianter av majonnäs och färskost går bra att använda.

Dela det här receptet med dina vänner!