Gombochi jordgubbspalt med ankbröst

Gombochi – jordgubbspalt med ankbröst.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gombochi, gomboci eller gomboce är en fantastisk rätt som man avnjuter bäst på en varm sommardag med färska, söta jordgubbar som balanseras bäst med ett krispigt, saltigt ankbröst. En populär rätt av Nadia Stefanowicz som går hem även bland de minsta i familjen.

Ingredienser

8portioner

  • 1kg
    potatis
  • 3
    ägg
  • 3krm
    salt i deg
  • 3msk
    salt i vattnet
  • 6dl
    vetemjöl
  • 150g
    smör, osaltat
  • 4dl
    ströbröd
  • 2kg
    färska jordgubbar
  • efter smak
    socker
  • 4
    ankbröst

Så lagar du

1. Skala potatisen och skär den i bitar.

2. Lägg potatisen i en kastrull, häll över vatten och koka potatisen i ca 15-20 minuter tills den blir mjuk.

3. Häll av vattnet och pressa potatisen medan den är varm. Låt svalna helt.

4. Tillsätt ägg och salt, knåda, tillsätt vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer vetemjöl ifall det behövs.

5. Skölj jordgubbarna och dela dem.

6. Om du vill, sockra jordgubbarna.

7. Kavla potatisdegen till en ½ - 1 cm tjock. 

8. Använd dig av glas för att stansa ut plattor i degen. 

9. Ta plattan i handen och lägg i jordgubbar och en tsk socker och nyp ihop degplattan så att det inte finns öppningar. Rulla degen försiktigt till en boll.

10. När alla bollar är färdiga, koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull och salta.

11. Lägg bollarna i det kokande vattnet och låt koka tills de flyter upp till ytan. Då är de klara att lyfta upp.

12. Smält smör i en stekpanna. Tillsätt ströbrödet. Var försiktig så att du inte bränner det. Stek tills ströbrödet blir gyllenbrunt.

13. Lägg potatisbollarna fint på en tallrik och ringla över ströbrödet.

Ankbröstet

1. Trimma ankbröstet från undersidan 

2. Ta fram skinnsidan och snitta försiktigt diagonalt från sidan och repetera samma mönster från andra sidan så du får små diamantmönster på skinnet. Obs, skär bara i skinnet. 

3. Ta fram en kall stekpanna, salta och peppra skinnet på ankbröstet efter smak. 

4. Lägg skinnsidan ner i den kalla stekpannan och höj temperaturen. Det ska inte vara något matfett i stekpannan eftersom ankan ger ifrån sig mycket fett.

5. Stek tills skinnet får en krispig yta och lägg sedan ankan på ett eldfast fat i ugnen, 200 grader. Ta ut ankan när den närmar sig 60 grader och låt den vila i 5 minuter.

6. Skär upp ankan  och servera med potatisbollarna. Dekorera gärna med ätbara blommor och lite extra jordgubbar!

Tips

Det går bra att ersätta ankbröstet med höna eller kyckling. Tänk då på att hetta upp köttet till minst -72 grader i mitten.

Dela det här receptet med dina vänner!