Gör din egen tofu

Gör din egen tofu

Publicerat:

Tillagningstid:

Räkna med 10-12 timmar för att blöttlägga sojabönor.

Ingredienser

4portioner

  • 3dl
    torkade sojabönor
  • 2dl
    vatten
  • 1liter
    vatten
  • msk
    vinäger (t ex äppelcidervinäger) eller 6 msk citronsaft
  • 3dl
    varmt vatten

Så lagar du

1. Blötlägg sojabönorna i 10-12 timmar. Byt vatten någon gång i mitten och plocka ur eventuella "ofräscha" bönor.

2. Häll upp vattnet i en kastrull och koka upp. Kör sojabönorna slätt i en hushållsassistent eller mixer. Beroende på hur torrt det verkar bli kan man tillsätta upp till 4 dl för att göra det riktigt puréaktigt. Rör ner purén i kastrullen med kokande vatten. När det skummet börjar resa sig flyttar man kastrullen från plattan (akta så att det inte kokar över!) Sätt på ett lock och låt det stå i 10 min.

3. Ge sojamassan sedan ett nytt uppkok under omrörning. När skummet reser sig igen flyttar man bort kastrullen. Filtrera vätskan ner i en ny kastrull genom en silduk. Vänta lite och krama ur det sista av mjölken (det kommer att vara varmt, akta dig). Sjud mjölken i 5 minuter, nu har du gjort sojamjölk.

4. För att göra tofu av sojamjölken blandar du till en ystningslösning bestående av varmt vatten och en syra (vinäger eller citronsaft). Rör om i den heta sojamjölken med en sked och tillsätt en tredjedel av ystningslösningen.

5. Stanna rotationen i mjölken genom att röra skeden motströms och tvinga vätskan till att stanna upp. Häll en tredjedel jämnt över hela ytan och sätt på ett lock. Vänta 5 minuter. När du tittar ner i kastrullen kommer du se att tofun har börjat klumpa sig. Häll resten av ystningen på delar av ytan där mjölken ännu inte separerat. Sätt på locket igen och vänta 5 minuter, nu kommer den ha separerat i ostmassa och vassle.

6. Använd en soppslev och skeda av en del av vasslen (spara vassle till inläggningsspad). Häll över resten av massan i en silduk. Lägg silduken i press i 5 min. Öppna sedan silduken och vik tofumassan så att strukturen går i åt flera håll (ger en stabilare tofu). Nu lägger du den i press i 20 min, sedan är din tofu klar. Förvara den i sin egen vassle i en tät burk.

Servering
Om din tofu är tillräckligt fast går den att steka. Annars kan du ha den i grytor, tänk dock på att inte skära tofun i för små bitar - då blir den smulig. Det kan vara gott att inkludera den i en gryta med fisk, fläsk eller kyckling. Ska man steka tofu kan man vilja marinera den först så att den verkligen har fått smak. Förslag på marinad är soja, chili eller vitlök.

Tips
Tofu håller sig ca 12 dagar i kylskåp. Sojamjölken håller sig ca 5 dagar, däremot kan man förvara den i frysen flera månader, så om du vill göra processen lite kortare kan du koka ett par liter sojamjölk och sedan tina när du vill göra tofu.

Dela det här receptet med dina vänner!