Zucchinipasta, rödbetsburgare och chokladsmakande chiapudding
Publicerat:
2014-07-27Ingredienser
4portioner
Choklad- och vaniljchiapudding
- 2dlmandelmjölk (eller valfri växtbaserad mjölk)
- 2medjool-dadlar, urkärnade, eller 2 msk dadelpuré
- 1mskkakaopulver
- ½tskvaniljpulver
- ½dlchiafrön
Topping
- ½dlfrysta hallon, tinade och rörda
- 1mskkakaonibs
Zucchinipasta i mintpesto
- 2medelstora zucchini
- 2kruk(or)basilika
- 1kruk(or)mynta
- 1vitlöksklyfta, skalad och riven
- 2tskpressad citron
- 1msknäringsjäst (finns i välsorterade hälsokostbutiker)
- ½tskhavssalt
- en nypa cayenne
- 1dlpinjenötter
- 2mskkallpressad olivolja, mild
Till servering
- ½dlsvarta oliver, urkärnade
- 1dlgröna ärter, tinade
- 30grucola, väl sköljd och slungad
Rödbetsburgare
- ½dlsolroskärnor
- 2medelstora rödbetor, skalade och hackade
- 2dlhelt bovete, kokt eller groddat
- 3dlkidneybönor, kokta
- 1liten rödlök, finhackad
- 2mskbovetemjöl
- 2mskkallpressad olivolja
- 1mskdijonsenap
- 1tskpaprikapulver, gärna rökt
- 1tskhavssalt
Till servering
- salladsblad
- färska groddar
Så lagar du
Choklad- och vaniljchiapudding
Chokladsmakande chiapudding som även är god som dessert.
1 portion eller 2 som dessert
1. Mixa mandelmjölk, dadlar, kakaopulver, vanilj och salt till en slät mjölk.
2. Rör mjölk och chiafrön i en skål och låt stå minst 15 minuter. Gelén som bildas runt fröna ger en halvfast konsistens. Puddingen kan förberedas dagen före och stå i kylen över natten.
3. Toppa med hallon och kakaonibs.
Zucchinipasta i mintpesto
Svarvad zucchini är ett utmärkt alternativ till den traditionella pastan. Mintpesto,
gröna ärter, salta oliver och pepprig rucola ger fyllig smak och vacker färg.
2 portioner
1. Kör zucchinin med en grönsakssvarv, hyvla på mandolin eller med potatisskalare.
2. Mixa basilika, mynta, vitlök, citronjuice, näringsjäst, salt och cayenne i en matberedare, konsistensen ska vara grov. Tillsätt pinjenötter och sist olivolja.
3. Häll peston, oliver, ärter och rucola över zucchinin, vänd runt varsamt. Smaka av med salt om det behövs. Lägg upp på tallrikar.
Servera direkt, njut långsamt!
Rödbetsburgare
8 stycken
1. Kör solroskärnorna i en matberedare tills allt är grovhackat.
2. Tillsätt rödbetor, helt bovete, kidneybönor, rödlök, bovetemjöl, olivolja, senap, paprikapulver och salt. Kör med pulsknappen så att det blandas. Skrapa ner det som fastnar på sidorna.
3. Kyl smeten i minst en timme. Forma sedan till 8 bollar och platta ut dem till burgare.
4. Värm ugnen till 175° C. Lägg burgarna på en plåt med bakplåtspapper och baka av i mitten av ugnen 30-35 minuter. Vänd efter halva tiden.
5. Servera i salladsblad med groddar, picklad rödlök och apelsindipp.