Zucchinipasta, rödbetsburgare och chokladsmakande chiapudding

Zucchinipasta, rödbetsburgare och chokladsmakande chiapudding

Ingredienser

4portioner

Choklad- och vaniljchiapudding

  • 2dl
    mandelmjölk (eller valfri växtbaserad mjölk)
  • 2
    medjool-dadlar, urkärnade, eller 2 msk dadelpuré
  • 1msk
    kakaopulver
  • ½tsk
    vaniljpulver
  • ½dl
    chiafrön

Topping

  • ½dl
    frysta hallon, tinade och rörda
  • 1msk
    kakaonibs

Zucchinipasta i mintpesto

  • 2
    medelstora zucchini
  • 2kruk(or)
    basilika
  • 1kruk(or)
    mynta
  • 1
    vitlöksklyfta, skalad och riven
  • 2tsk
    pressad citron
  • 1msk
    näringsjäst (finns i välsorterade hälsokostbutiker)
  • ½tsk
    havssalt
  • en nypa cayenne
  • 1dl
    pinjenötter
  • 2msk
    kallpressad olivolja, mild

Till servering

  • ½dl
    svarta oliver, urkärnade
  • 1dl
    gröna ärter, tinade
  • 30g
    rucola, väl sköljd och slungad

Rödbetsburgare

  • ½dl
    solroskärnor
  • 2
    medelstora rödbetor, skalade och hackade
  • 2dl
    helt bovete, kokt eller groddat
  • 3dl
    kidneybönor, kokta
  • 1
    liten rödlök, finhackad
  • 2msk
    bovetemjöl
  • 2msk
    kallpressad olivolja
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1tsk
    paprikapulver, gärna rökt
  • 1tsk
    havssalt

Till servering

  • salladsblad
  • färska groddar

Så lagar du

Choklad- och vaniljchiapudding

Chokladsmakande chiapudding som även är god som dessert.

1 portion eller 2 som dessert

1. Mixa mandelmjölk, dadlar, kakaopulver, vanilj och salt till en slät mjölk.

2. Rör mjölk och chiafrön i en skål och låt stå minst 15 minuter. Gelén som bildas runt fröna ger en halvfast konsistens. Puddingen kan förberedas dagen före och stå i kylen över natten.

3. Toppa med hallon och kakaonibs.

 

Zucchinipasta i mintpesto

Svarvad zucchini är ett utmärkt alternativ till den traditionella pastan. Mintpesto,

gröna ärter, salta oliver och pepprig rucola ger fyllig smak och vacker färg.

2 portioner

1. Kör zucchinin med en grönsakssvarv, hyvla på mandolin eller med potatisskalare.

2. Mixa basilika, mynta, vitlök, citronjuice, näringsjäst, salt och cayenne i en matberedare, konsistensen ska vara grov. Tillsätt pinjenötter och sist olivolja.

3. Häll peston, oliver, ärter och rucola över zucchinin, vänd runt varsamt. Smaka av med salt om det behövs. Lägg upp på tallrikar.

Servera direkt, njut långsamt!

 

Rödbetsburgare

8 stycken

1. Kör solroskärnorna i en matberedare tills allt är grovhackat.

2. Tillsätt rödbetor, helt bovete, kidneybönor, rödlök, bovetemjöl, olivolja, senap, paprikapulver och salt. Kör med pulsknappen så att det blandas. Skrapa ner det som fastnar på sidorna.

3. Kyl smeten i minst en timme. Forma sedan till 8 bollar och platta ut dem till burgare.

4. Värm ugnen till 175° C. Lägg burgarna på en plåt med bakplåtspapper och baka av i mitten av ugnen 30-35 minuter. Vänd efter halva tiden.

5. Servera i salladsblad med groddar, picklad rödlök och apelsindipp.

Dela det här receptet med dina vänner!