Gougères med öl och karamelliserad lök

Gougères med öl och karamelliserad lök

Publicerat:

Krispiga och fluffiga franska ostbollar med lagrad Guyèreost. Festligt och gott som med karamelliserad lök och öl får en djupare fylligare smak.

Ingredienser

15portioner

  • 1
    medelstor gul lök
  • 1msk
    smör
  • dl
    öl ex ale eller lager
  • 1dl
    vatten
  • 100g
    osaltat smör
  • ½tsk
    salt
  • 150g
    vetemjöl
  • 4st
    ägg
  • 100g
    gruyère-ost

Så lagar du

­­­­­­­­­­­­­1. Skala och finhacka löken.

2. Lägg smöret i en panna, lägg i löken och stek den i ca 20 minuter på låg värme, tills löken är söt och gyllene brun. Rör om nu och då.

3. Sätt ugnen på 220°.

4. Koka upp öl, vatten och smör tillsammans med salt.

5. Blanda i mjölet, allt på en gång och arbeta med träsked tills smeten är jämn och släpper från bottnen av kastrullen.

6. Ta kastrullen av värmen och låt svalna i 5 minuter.

7. Arbeta sedan in äggen, ett i taget, antingen för hand eller i en mixer. Vänd i den rivna osten och den karamelliserade löken.

8. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa ut smeten i matskedsstora bollar.

9. Grädda först i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 175° och grädda ytterligare i ca 20 minuter.

10. Låt svalna en stund och njut gärna medan dom är varma.

Dela det här receptet med dina vänner!