Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

En skål gräddbakad grönkåls och två träslevar och en liten skål grönsaker i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Receptet är inskickat av Judith Alm.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    purjolök
  • 7-8
    grönkålsblad eller 1 stort knippe
  • 1paket
    rökt tofu, kan bytas mot 4-6 svampar
  • 8
    potatisar, mellan stora
  • 1paket
    grädde, växtbaserad eller vispgrädde av komjölk
  • 1
    buljongtärning
  • 1knippa(or)
    persilja, kan uteslutas
  • efter smak
    salt

Så lagar du

Här hittar du Vegval hos Strömsö

1. Skala och skiva potatisen tunt.

2. Skiva tofun. Om du väljer svamp eller bönor så ska de fräsas lätt i smör.

3. Repa av grönkålen (spar nerven i mitten till smoothie, soppa som ska mixas slät eller hemkokt buljong) och hacka bladen.

4. Hacka purjolök och persilja.

5. Sjud grädden och tillsätt buljong.

6. Låt purjolök och persilja mjukna i grädden.

7. Smörj en ugnsform. Lägg potatis i botten, varva med grönkål, tofu/svamp/bönor och täck med grädde.

8. Baka lådan mitt i ugnen på 200 grader tills grädden stannat och fått fin färg.

9. Pressa citron över vid servering och servera med rårörda lingon, syrad gurka eller surkål. Rostade, hackade hasselnötter är också väldigt gott att toppa lådan med.

Tips

Om du inte använder rökt tofu, dra gärna på med rosépeppar och 1-2 torkade libbstickeblad. Tänk i så fall på att libbstickan kan ge mycket smak, och använd inte fullt så mycket buljong. Smaka av! Du kan också  använda  både tofu och svamp så blir det extra gott. Borlottibönor (1 paket) är ett annat gott alternativ.

Dela det här receptet med dina vänner!