Gratinerad kyckling i krämig sås

Gratinerad kyckling i krämig sås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Krämig kyckling som lagar sig själv i ugnen. Riktigt bra mat att förbereda och tex ta med till stugan. Jag serverar den gärna med en enkel sallad på färsk spenat, cocktailtomater och röd lök, men även ris, rostade rotfrukter eller potatisstomp är supergott till.

Ingredienser

4portioner

  • 700g
    kycklingbröstfilé
  • 1dl
    cider eller vitt vin

Sås

  • 2dl
    crème fraiche
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 100g
    Västerbottensost, riven
  • 1dl
    soltorkade tomater, strimlade
  • 2tsk
    fransk senap
  • 3msk
    gräslök, hackad

Tillbehör/topping

  • grönsaker som färsk spenat, ris, linser eller bulgur

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft, 225 grader vanlig.

2. Lägg kyckling i en ugnsform, slå på vin eller cider. Blanda ingredienserna till såsen, slå den över kycklingen.

3. Ställ in i ugnen och grädda 20 minuter, sänk värmen till 125 grader och stek tills köttsaften är genomskinlig. Det tar ca 10 minuter till. Förbered tillbehören under tiden.

4. Servera med dina önskade tillbehör, t ex sallad och ris.

Tips

Om du har bråttom, halvera kycklingfiléerna så går det lite snabbare.

Tänk på att osten och tomaterna är salta i sig, så för en del behöver man inte salta extra, utan man låter alla salta efteråt efter egen smak. Men du kan även salta lite försiktigt på kycklingen innan du häller på såsen.

Dela det här receptet med dina vänner!