Gratinerad löksoppa

Gratinerad löksoppa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Så mycket smak för pengarna! En löksoppa som fått puttra ett tag på spisen har en stor, djup smak och blir extra lyxig med bröd och ost på toppen, även om det är gårdagens bröd och sista skalken på frukost-osten. En riktig vardagsräddare, helt enkelt!

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    gul och röd lök
  • 50g
    smör
  • 2dl
    vitt vin
  • 8dl
    mörk oxbuljong
  • 1
    lagerblad
  • ½tsk
    torkad timjan eller 1 msk färsk
  • 1msk
    äppelcidervinäger
  • några varv med svartpepparkvarnen
  • 4skiva(or)
    dagsgammalt surdegsbröd
  • 50g
    riven gruyère, comté eller annan god smakrik ost

Så lagar du

1. Skala och skär den gula och röda löken i tunna klyftor.

2. Stek löken långsamt och länge i smör i cirka 20 minuter. Tillsätt det vita vinet och låt småputtra i 2–3 minuter.

3. Tillsätt buljong, timjan, lagerblad, vinäger och svartpeppar. Låt soppan koka upp och koka sedan på låg värme i 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Tärna brödet och stek det frasigt i smör.

6. Häll upp soppan i ugnsfasta skålar. Toppa varje portion med brödtärningar och rikligt med riven ost.

7. Sätt in soppskålarna i ugnen i 5 minuter eller tills de har ett gyllengult knaprigt täcke.

Dela det här receptet med dina vänner!