Gratinerad pilgrimsmussla med champagnesås
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 4stlevande pilgrimsmusslor
- 1stmorot
- 1stpalsternacka
- 4stsalladslökar
- smör
- rapsolja
- salt
- nymalen vitpeppar
Champagnesås
- 1dlchampagne
- 2stscharlottenlökar
- 1dlfiskfond
- 2dlgrädde
- 20gsmör
Så lagar du
1. Öppna pilgrimsmusslan och lossa den från sitt skal, skär bort eventuella senormen låt romsäcken vara kvar runt själva musslan. Tvätta ur den djupa delen av skalet i vatten.
2. Ansa och skär ner grönsakerna i strimlor, fräs dem i smör utan att det tar färg. Salta och peppra, dela upp i pilgrimsmusselskalen.
3. Värm upp en stekpanna, halstra pilgrimsmusslan med romsäcken på mycket hög värme i lite rapsolja. Pilgrimsmusslan ska bara få en gyllenbrun yta på bägge sidor, den får ej bli genomstekt utan ska bara vara ljummen i mitten.
4. Placera pilgrimsmusslan på grönsakerna som ligger i pilgrimsmusselskalet.
Champagnesås:
1. Fräs löken i lite smör, tillsätt fiskfond, champagne och koka ner till hälften. Häll i den ovispade grädden och koka ihop tills såsen blir lite simmig.
2. Mixa i smöret, salta och peppra.
Upplägg:
1. Börja med att göra såsen.
2. Slå såsen på pilgrimsmusslan, klicka på med den vispade grädden. Gratinera av med en handbrännare eller sätt ugnen på grilläge. Såsen ska ha en gyllenbrun yta.
3. Pladera på en tallrik med grovt salt.