Gravad lax med citron och lakrits

Tillagningstid:

Gravad lax med citron och lakrits.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lakrits och citrusfrukter går som hand i handsken – och passar dessutom grymt bra till fisk. Prova gärna med andra citrusfrukter som apelsin eller grapefrukt, men tänk på att väga av syran och beskan med socker och sälta.

Ingredienser

20–30 portioner

  • 1-1 ½ kg
    färsk laxsida
  • 1 ½ dl
    salt
  • 1 dl
    strösocker
  • 2 msk
    farinsocker
  • 1 st
    citron, saft och zest
  • 2 msk
    lakritspulver

Hovmästarsås med dödskallar

  • 4 msk
    vanlig senap eller grovkornig senap
  • 1 ½ msk
    muskovadosocker
  • 2 msk
    vinäger
  • 2 dl
    matolja
  • 1 ½ dl
    dill, hackad
  • ca 8 st
    dödskallar

Lakrits- och hjortronsås

  • 2 dl
    crème fraiche
  • 1 dl
    hjortron
  • 2-3 msk
    hårda lakritsgodisar, krossade

Till servering

  • lakritsströssel
  • dill

Så lagar du