Gravad lax med citron och lakrits

Gravad lax med citron och lakrits.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lakrits och citrusfrukter går som hand i handsken – och passar dessutom grymt bra till fisk. Prova gärna med andra citrusfrukter som apelsin eller grapefrukt, men tänk på att väga av syran och beskan med socker och sälta.

Ingredienser

20 - 30portioner

  • 1-1 ½kg
    färsk laxsida
  • 1 ½dl
    salt
  • 1dl
    strösocker
  • 2msk
    farinsocker
  • 1st
    citron, saft och zest
  • 2msk
    lakritspulver

Hovmästarsås med dödskallar

  • 4msk
    vanlig senap eller grovkornig senap
  • 1 ½msk
    muskovadosocker
  • 2msk
    vinäger
  • 2dl
    matolja
  • 1 ½dl
    dill, hackad
  • ca 8st
    dödskallar

Lakrits- och hjortronsås

  • 2dl
    crème fraiche
  • 1dl
    hjortron
  • 2-3msk
    hårda lakritsgodisar, krossade

Till servering

  • lakritsströssel
  • dill

Så lagar du

Gravad lax

1. Frys laxen i minst två dygn innan du tinar och gravar den.

2. Skär bort fettet på fisken (detta kan du använda när du ska steka fisk).

3. Ta bort ryggbenen med en pincett. Tvätta citrusfrukterna. Riv det yttersta skalet fint.

4. Blanda det rivna skalet med salt, lakritspulver och socker och gnid in laxen. Pressa sedan saften ur citronen över laxen.

5. Man kan låta laxen ligga i en påse i rumstemperatur en timme innan man sätter in den i kylskåpet. Då hinner sockret och saltet smälta in i fisken.

6. Grava laxen i kylskåp i 1-2 dygn beroende på fiskens tjocklek.

7. Skär laxen i tunna skivor, strö över lakritsströssel och dill och servera med hovmästarsås och hjortronsås.

Hovmästarsås

1. Vispa senap, socker, vinäger i en skål. Mortla dödskallarna och rör ner dem också.

2. Droppa ner oljan under vispning.

3. Tycker du att såsen är för tjock, späd med ytterligare lite vatten.

4. Skär dillen och blanda i.

Lakrits- och hjortronsås

Blanda samtliga ingredienser och servera till laxen.

Dela det här receptet med dina vänner!