Gravad strömming i citrusvinägrett

Gravad strömming i citrusvinägrett

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En gravad strömming är frisk och syrlig och blir ett fint avbrott till julens lite feta smaker. Här är den serverad i en pigg vinägrett och påminner en lite om den spanska semesterklassikern Boqerones.

Ingredienser

4 - 6portioner

Gravad strömming

  • 500g
    strömming
  • 5dl
    vatten
  • 1dl
    ättiksprit (12%)
  • 1msk
    salt

Citrusvinägrett

  • 1dl
    olivolja (extra virgine)
  • 1st
    citron, det finrivna skalet
  • 1st
    lime, det finrivna skalet
  • 2msk
    citronsaft
  • 1-2tsk
    flingsalt
  • nymald svartpeppar
  • 1kruk(or)
    dill, finhackad
  • 1kruk(or)
    gräslök, finhackad

Tillbehör

  • 2dl
    smetana

Så lagar du

Dag 1

1. Dra skinnet från strömmingarna. Skölj i kallt vatten.

2. Blanda vatten, ättika och salt i en bunke och lägg i den avrunna strömmingen. Vänd om och låt stå över natten eller minst 6 timmar – köttet ska vara vitt.

Dag 2

1. Blanda olivolja med citrusskal och saft. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och vänd ner finhackat grönt.

2. Lyft strömmingen ur ättikslagen och låt den rinna av innan du vänder ner den i vinägrett.

Tips

Servera gärna en klick smetana till.

Dela det här receptet med dina vänner!