Grekisk grönsakspaj med timjan
Tillagningstid:
Publicerat:
2015-09-04Tillagningstid:
En smakrik vegetarisk medelhavspaj är perfekt bjudmat. Enkelt och gott!
Ingredienser
4–6 portioner
Pajdeg
- 125 gsmör, i bitar
- 2 dlvetemjöl
- 1 dlgrahamsmjöl
- 3 mskkallt vatten
Fyllning
- 1 stliten squash, skuren i ca 2 cm stora bitar
- 2 ströda lökar, i klyftor
- 1 paketsmå tomater
- 150 gfetaost i bitar
- 2 dlsvarta oliver, urkärnade
- 3 stägg
- 2 dlmjölk
- 1 dlgrädde (valfri fetthalt)
- olja till stekning
- salt och peppar
Till servering
- färsk timjan
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225º.
2. Mixa ihop samtliga ingredienser till pajdeg i matberedare. Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm. Nagga och ställ i kylen ca en timme. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
3. Förbered fyllningen: Stek squash hastigt i olja tills den fått lite färg. Lägg i lök mot slutet, salta, peppra och lägg på en tallrik.
4. Gör äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde med 1/2 tsk salt. Lägg lök och squash i pajskalet, häll på äggstanning. Lägg på tomater, ost och oliver.
5. Grädda i 200º, nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat.
6. Toppa pajen med färsk timjan innan servering. Servera med en god sallad och örtröra.