Grekiska spett med tzatsiki

En tallrik med grekista köttspett, på skivade tomater och fetaost. Det finns en skål yoghurt vid sidan. Bild av Suzanne Lindman i Laga om mig.

Publicerat:

Tillagningstid:

”Man förflyttades genast till Grekland, det var bara lite zorba som fattades. Stekte spetten i stekpanna då gick det mycket fortare. Hade aldrig köpt grekisk yoghurt innan så det blev en ny erfarenhet. Allt mycket gott!” - Suzanne Lindman, tittare på Go'kväll.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    lamm- eller nötkött
  • 1st
    ägg
  • 1tsk
    torkad rosmarin
  • 1dl
    svarta oliver
  • 1tsk
    salt
  • 2tsk
    svartpeppar
  • 8st
    grillspett

Tzatsiki

  • 1st
    gurka
  • 2dl
    grekisk yoghurt
  • 2-4klyfta(or)
    vitlök
  • 3msk
    olivolja
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Hacka oliverna och blanda dem med alla ingredienserna till färsen i en bunke. Forma avlånga biffar på spetten.

3. Stek på folieklätt plåt i ugnen cirka 15 minuter.

4. Skala och kärna ur gurkan: Dela gurkan på längden och repa bort kärnorna i mitten med hjälp av en tesked. Skiva gurkan tunt och blanda den med yoghurten i en skål.

5. Pressa i vitlöken och rör ner oljan och smaka av med salt och peppar.

6. Servera spetten på en bädd av skivade tomater, toppa med riven fetaost och tzatsiki till.

Tips

Vill du ha en mildare och inte så vitlöksstark tzatsiki, svetta den pressade vitlöken i olivoljan och låt svalna. Rör ner i yoghurten.

Prova att ersätta vitlöken med 2 tesked torkad mynta. Passar väldigt bra till lammkotletter.

Dela det här receptet med dina vänner!