Grillad älgryggbiff, älgrostbiff och älgentrecote

Grillad älgrostbiff med glödbakade rotsaker och lingonketchup.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett riktigt saftigt älgkött får du om du lägger det i en marinad med fil, gärna 24 timmar innan du börjar grilla. Servera med glödbakade rotsaker och rökt lingonketchup.

Ingredienser

4portioner

  • 500-600g
    älgkött (ryggbiff, rostbiff eller entrecote)
  • 100g
    smör till pensling
  • salt och peppar

Marinad

  • 2dl
    fil
  • 1knippa(or)
    timjan
  • 1knippa(or)
    rosmarin
  • 2msk
    salt

Grillade rotsaker

  • 1
    mindre rotselleri
  • 2-4
    palsternackor
  • 5-8
    stora mandelpotatisar

Så lagar du

1. Blanda ihop marinaden och lägg ner din valda köttbit så att marinaden täcker. Låt stå i ett dygn.

2. Torka av köttet ordentligt.

3. Lägg ner köttet direkt på kolet. Salta och peppra.

4. Vänd runt köttet med jämna mellanrum och pensla då och då med smör. Låt sedan köttet vila på en varm, platt sten i eldstaden tills innertemperaturen är ca 62 grader (för medium rare).

5. Servera med grillade rotsaker och den rökta lingonketchupen.

Grillade rotsaker

1. Lägg ner de oskalade rotsakerna direkt på det glödande kolet. Vänd runt med jämna mellanrum.

2. Försök efter ett tag att täcka de stora rotsakerna med kol. Rotsakernas skal fungerar som folie och när de är genomgrillade skrapar du av skalet med en kniv innan servering.

Tips

Morötter kan få en lite besk smak (i snabbt uppdrivna morötter hinner inte den söta smaker utvecklas). Välj därför dina morötter med omsorg.

Prova gärna majrova och kålrabbi, de blir fantastiskt goda på grillen.

Dela det här receptet med dina vänner!