Grillad aubergine med sesam och salladslök

Grillad aubergine med sesam och salladslök

Publicerat:

Tillagningstid:

Vegorätt med asientouch. När auberginen lagas länge och långsamt och får liksom kollapsa i ugnen, får den en härligt smörig konsistens.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    medelstora aubergine
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2st
    salladslökar
  • 1st
    röd chili
  • 1msk
    olivolja
  • 1msk
    kinesisk soja
  • 1-2tsk
    risvinäger
  • 1tsk
    råsocker
  • 1-2tsk
    sesamolja
  • 1msk
    rostade sesamfrön
  • 2-3msk
    koriander, finhackad

Så lagar du

1. Dela auberginen på längden. Salta ur genom att strö salt på snittytan och låt stå i cirka 30 minuter. Torka bort saltet och pensla båda sidorna med olivolja.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Baka i ugnen i cirka 1 timme eller tills den helt kollapsat.

4. Hacka vitlök och salladslökar fint. Lägg det gröna åt sidan. Stek löken i olivolja tills den mjuknat. Den ska inte få färg. Ta av från värmen och rör ner soja, risvinäger, socker och sesamolja. 

5. Häll blandningen över den färdiggrillade auberginen. Strö över rostade sesamfrön, det gröna hacket från salladslöken och färsk koriander.

6. Servera med ris eller risnudlar.

Dela det här receptet med dina vänner!