Grillad fläskfilé med BBQ-sås och bearnaise

Grillad fläskfilé med bernaise- och BBQ-sås

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

  • 8
    potatisar (fast)
  • 25g
    smör
  • 600g
    fläskfilé

Grillspett

  • 2
    rödlök
  • 10
    champinjoner (färska)
  • 1paket
    coctailtomater
  • 1
    aubergine
  • 2
    paprikor (röd, gul eller orange)

BBQ-sås

  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 3
    paprikor, grillade
  • 1dl
    ketchup
  • 4msk
    mörkt muscovadosocker
  • 2msk
    rödvinsvinäger
  • 2msk
    japansk soja
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1msk
    mald ingefära
  • 1-2tsk
    liquid smoke
  • 1krm
    cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar

Bearnaisesås

  • ½
    gul lök (eller schalottenlök), hackad
  • 6
    vitpepparkorn
  • 4msk
    vatten
  • 3msk
    rödvinsvinäger (alt. vitvinsvinäger)
  • 4kvist(ar)
    färsk dragon
  • 4kvist(ar)
    färsk persilja
  • 3
    äggulor
  • 200g
    skirat smör
  • 2msk
    färsk persilja, hackad
  • 1msk
    färsk dragon, finhackad
  • 3krm
    salt

Så lagar du

Hasselbackspotatis

1. Skala potatisen och och skär skivor halvvägs genom potatisen.

2. Lägg potatisarna i en smord ugnsform, smält smör och häll på potatisarna. Grädda tills potatisen är mjuk inuti.

 

Grillad fläskfilé

1. Skär fläskfile i ca 5 cm stora skivor och banka försiktigt ut den så att den blir lagom stor för att kunna grilla.

2. Pensla köttet med BBQ-sås i slutet av grillningen.

 

BBQ-sås

1. Skala och riv vitlöken. Mixa paprikan i en matberedare.

2. Blanda vitlöken och paprikan med alla ingredienser utom salt och peppar i en kastrull. Koka sakta ca 25 minuter.

3. Smaksätt med salt och peppar. Använd gärna såsen som en glaze och pensla på kött i slutet av grillningen.

 

Bearnaisesås

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ihop (reducera) tills ca ½ dl återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.

2. Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna och vispa på låg värme tills såsen tjocknar och har en temperatur på cirka 66°. Dra av kastrullen från värmen. Häll försiktigt i det skirade smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med persilja, dragon och salt.

Med vattenbad: Häll ner reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och är cirka 66° varmt. Häll försiktigt i det skirade smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med persilja, dragon och salt.


Grillspett

1. Träd upp grönsakerna på ett grillspett och grilla. Vill du ha ett helvegetariskt alternativ till fläskfilén kan du lägga till tofu på grillspetten.

Dela det här receptet med dina vänner!