Helgrillad fisk med chorizo och grillad fänkål med brynt chorizosmör

En hel grillade fisk med grönsaker, lime och fänklås i en plåt.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att laga till en hel fisk kan verka skrämmande men är en av de saker som alltid imponerar med all den smak man får ut, med tanke på hur enkelt det faktiskt är. Välj gärna kummel eller annan svensk bifångst, annars tänk på att välja KRAV eller MSC-märkt för våra havs skull.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    hel fisk om ca 1 kg
  • 2
    färska spicy chorizokorvar
  • 2
    mindre fänkål
  • 100g
    smör

Marinad

  • 2dl
    färska kryddor
  • 1
    lime
  • 2msk
    salt
  • 1
    citron

Så lagar du

1. Be att få fisken rensad och fjällad av din fiskhandlare.

2. Finhacka örter, pressa citron och lime och riv zesten. Blanda till en marinad.

3. Massera in fisken med marinaden och låt den vila i kyl en timme eller minst 20 minuter om du har ont om tid!

4. Lägg fisken på ett mycket hett galler och grilla ca 5- 6 minuter på varje sida.

5. Under tiden steker du småbitar av chorizon i en panna, börja med en kall panna och höj värmen så får du ut fettet ur korven och kan använda alla smakerna.

6. Dela fänkålen i klyftor och stek dem i samma panna som chorizon, i fettet som nu finns i pannan. Stek den gyllene på en sidan och vänd den sedan.

5. Servera fisken på ett fat, häll över fänkålen och chorizoströsslet och såklart även den smakrika oljan som finns kvar i pannan.

6. Om du vill servera med kokt potatis, är det supergott till!

Dela det här receptet med dina vänner!