Grillad hummer med vitlökssmör och bearnaisesås

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    små morötter, grovhackade
  • 2st
    stjälkar blekselleri, i stora bitar
  • 1st
    purjolök, i stora bitar
  • 1st
    tvättad citron, i stora bitar
  • 1st
    vitlökshuvud, oskalat, i stora bitar
  • 1st
    gul lök, i stora bitar
  • 2st
    levande humrar à 1 kg

Vitlökssmör

  • 250g
    osaltat smör, rumsvarmt
  • 1msk
    schalottenlök, finhackad
  • 4st
    vitlöksklyftor, krossade
  • 2tsk
    slätbladspersilja, finhackad
  • 1tsk
    pastis, typ Pernod
  • salt och nymalen svartpeppar

Bearnaisesås

  • 2st
    schalottenlökar, hackade
  • 5st
    vitpepparkorn
  • 2 1/2dl
    torrt vitt vin
  • 5dl
    vitvinsvinäger
  • 4kvist(ar)
    kvistar färsk dragon
  • 4st
    äggulor
  • 150g
    skirat smör
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 20st
    färska dragonblad, finhackade

Så lagar du

Tänd grillen. Koka upp grönsakerna i saltat vatten tills de sjuder, ca 70 grader. Lägg i humrarna och sjud i 5-8 min. Lyft upp dem och låt vila i 5 min.

Klyv humrarna på längden. Ta ut köttet från stjärten och skiva det. Spritsa 1 msk vitlökssmör i varje skal. Lägg köttet från stjärten och klorna tillbaks i skalet.

Lägg humrarna på folie på grillen, täck med lock eller folie och grilla i 4-5 min. Lägg upp dem och skeda bearnaisesås över.

Vitlökssmör:

Blanda ihop smöret i en skål med löken, vitlöken, persiljan och pastisen. Salta och peppra. Fyll i plastpåse och spritsa ut genom rätt stort avklippt hörn.

Bearnaisesås:

Koka upp löken, pepparkornen, vinet, vinägern och 2 kvistar dragon i en kastrull. Låt sjuda i 20 min. tills tre fjärdedelar återstår. Lägg i 2 dragonkvistar till, dra bort från värmen. Låt svalna och ställ i kyl tills det är kallt. (Håller sig i 1 vecka.)

Sila vätskan. Häll 2 msk i en rostfri skål och lägg i äggulorna. Sätt skålen över sjudande vatten och vispa kraftigt tills smeten tjocknar.

Smält smöret och häll det långsamt ner i äggsmeten i en stadig ström under ständig omrörning. Blanda i dragonbladen.

Dela det här receptet med dina vänner!