Grillad hummer med vitlökssmör och bearnaisesås
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 2stsmå morötter, grovhackade
- 2ststjälkar blekselleri, i stora bitar
- 1stpurjolök, i stora bitar
- 1sttvättad citron, i stora bitar
- 1stvitlökshuvud, oskalat, i stora bitar
- 1stgul lök, i stora bitar
- 2stlevande humrar à 1 kg
Vitlökssmör
- 250gosaltat smör, rumsvarmt
- 1mskschalottenlök, finhackad
- 4stvitlöksklyftor, krossade
- 2tskslätbladspersilja, finhackad
- 1tskpastis, typ Pernod
- salt och nymalen svartpeppar
Bearnaisesås
- 2stschalottenlökar, hackade
- 5stvitpepparkorn
- 2 1/2dltorrt vitt vin
- 5dlvitvinsvinäger
- 4kvist(ar)kvistar färsk dragon
- 4stäggulor
- 150gskirat smör
- salt och nymalen vitpeppar
- 20stfärska dragonblad, finhackade
Så lagar du
Tänd grillen. Koka upp grönsakerna i saltat vatten tills de sjuder, ca 70 grader. Lägg i humrarna och sjud i 5-8 min. Lyft upp dem och låt vila i 5 min.
Klyv humrarna på längden. Ta ut köttet från stjärten och skiva det. Spritsa 1 msk vitlökssmör i varje skal. Lägg köttet från stjärten och klorna tillbaks i skalet.
Lägg humrarna på folie på grillen, täck med lock eller folie och grilla i 4-5 min. Lägg upp dem och skeda bearnaisesås över.
Vitlökssmör:
Blanda ihop smöret i en skål med löken, vitlöken, persiljan och pastisen. Salta och peppra. Fyll i plastpåse och spritsa ut genom rätt stort avklippt hörn.
Bearnaisesås:
Koka upp löken, pepparkornen, vinet, vinägern och 2 kvistar dragon i en kastrull. Låt sjuda i 20 min. tills tre fjärdedelar återstår. Lägg i 2 dragonkvistar till, dra bort från värmen. Låt svalna och ställ i kyl tills det är kallt. (Håller sig i 1 vecka.)
Sila vätskan. Häll 2 msk i en rostfri skål och lägg i äggulorna. Sätt skålen över sjudande vatten och vispa kraftigt tills smeten tjocknar.
Smält smöret och häll det långsamt ner i äggsmeten i en stadig ström under ständig omrörning. Blanda i dragonbladen.