Grillad Karl-Johansvampsoppa med laxrom och oxmärg
Publicerat:
2013-10-02Niklas Ekstedts rätt på Restaurant no 1 i Ryssland
Ingredienser
Till soppan
- 500gKarl-Johansvamp
- 1stGul lök
- 3klyfta(or)Vitlök
- 2mskOxmärg
- 2mskSmör
- 3dlMjölk
- Salt
Tilll vinägretten
- 1dlOlivolja
- 3mskCitronsaft
- 5mskLaxrom
Till presentationen
- 1nypa(or)Flingsalt
- 12skiva(or)Lardo
- 100gFärskost
- 1Dillvippa
- Några körveltoppar
- 100gFärsk anklever (kan bytas mot oxmärg)
Så lagar du
Soppan:
- Dela svamparna på mitten. Skala och kvarta löken. Skala och finskiva vitlöken.
- Grilla svamp och lök över kraftig glöd tills gyllenbruna.
- Tag från värmen och skiva ned svamp och lök.
- Smält lite smör i en stekpanna och sautera därefter lök, svamp och vitlök i några minuter.
- Häll över de sauterade grönsakerna i en kannmixer och mixa till en slät puré. Smaka av med salt och citronsaft.
- Tag ur 1,5 dl av purén och varmhåll i en liten kastrull.
- Resten av purén mixas vidare med märgen, smöret och mjölken till en slät och skummig soppa.
Vinägretten:
- Rör ihop olja och citronsaft.
- Blanda ned laxrom precis innan servering. Annars gör citronsaften att den tappar färgen.
Presentation:
- Skiva svampen i lövtunna skivor och salta lätt med flingsalt.
- Skiva därefter lardo minst lika tunt och lägg ovanpå svampen.
- Smula svampen ovanpå. Skeda över lite av vinägretten och fördela ut örterna.
- Lägg upp svamppurén i botten av en djup tallrik.
- Skär anklevern (eller oxmärgen) i mindre bitar. Salta lätt och halstra i het torr panna och lägg därefter bitarna i tallriken.
- Mixa den varma soppan ännu en gång och häll den purén och anklevern.
Servera genast!