Grillad Karl-Johansvampsoppa med laxrom och oxmärg

Grillad Karl-Johansvampsoppa med laxrom och oxmärg

Publicerat:

Niklas Ekstedts rätt på Restaurant no 1 i Ryssland

Ingredienser

Till soppan

  • 500g
    Karl-Johansvamp
  • 1st
    Gul lök
  • 3klyfta(or)
    Vitlök
  • 2msk
    Oxmärg
  • 2msk
    Smör
  • 3dl
    Mjölk
  • Salt

Tilll vinägretten

  • 1dl
    Olivolja
  • 3msk
    Citronsaft
  • 5msk
    Laxrom

Till presentationen

  • 1nypa(or)
    Flingsalt
  • 12skiva(or)
    Lardo
  • 100g
    Färskost
  • 1
    Dillvippa
  • Några körveltoppar
  • 100g
    Färsk anklever (kan bytas mot oxmärg)

Så lagar du

Soppan:

  1. Dela svamparna på mitten. Skala och kvarta löken. Skala och finskiva vitlöken.
     
  2. Grilla svamp och lök över kraftig glöd tills gyllenbruna.
     
  3. Tag från värmen och skiva ned svamp och lök.
     
  4. Smält lite smör i en stekpanna och sautera därefter lök, svamp och vitlök i några minuter.
     
  5. Häll över de sauterade grönsakerna i en kannmixer och mixa till en slät puré. Smaka av med salt och citronsaft.
     
  6. Tag ur 1,5 dl av purén och varmhåll i en liten kastrull.
     
  7. Resten av purén mixas vidare med märgen, smöret och mjölken till en slät och skummig soppa.


Vinägretten:

  1. Rör ihop olja och citronsaft.
     
  2. Blanda ned laxrom precis innan servering. Annars gör citronsaften att den tappar färgen.


Presentation:

  1. Skiva svampen i lövtunna skivor och salta lätt med flingsalt.
     
  2. Skiva därefter lardo minst lika tunt och lägg ovanpå svampen.
     
  3. Smula svampen ovanpå. Skeda över lite av vinägretten och fördela ut örterna.
     
  4. Lägg upp svamppurén i botten av en djup tallrik.
     
  5. Skär anklevern (eller oxmärgen) i mindre bitar. Salta lätt och halstra i het torr panna och lägg därefter bitarna i tallriken.
     
  6. Mixa den varma soppan ännu en gång och häll den purén och anklevern.

Servera genast!

Dela det här receptet med dina vänner!