Grillad karré med vitkålssallad och kryddig färskost

Grillad karré med vitkålssallad och kryddig färskost

Publicerat:

Tillagningstid:

Vi lånar en ljuvligt fräsch vitkålssallad från Karin Fransson på Hotel Borgholm, perfekt sällskap till en långgrillad fläskkarré. En paprikakryddad färskost fungerar som sås.

Ingredienser

4portioner

  • 800-1000g
    benfri fläskkarré
  • 1tsk
    korianderfrön
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1krm
    malen svartpeppar
  • 1tsk
    farinsocker
  • 2msk
    olja till grillen

Kryddig färskost

  • 1dl
    grillad paprika ur burk, strimlad
  • 100g
    neutral färskost
  • några droppar tabasco
  • ev. salt

Vitkålssallad

  • 800g
    färsk vitkål
  • 140g
    bacon
  • 3st
    färska lökar
  • 2msk
    olja
  • 1dl
    köttbuljong av tärning
  • ½dl
    vitvins- eller äppelcidervinäger
  • 1-2msk
    worcestersås
  • 60g
    rucola
  • 4st
    små morötter
  • 1dl
    majonnäs
  • 1dl
    crème fraiche, 34%
  • salt, vitpeppar
  • ev. socker
  • finhackad gräslök

Så lagar du

1. Vitkålssallad: Putsa vitkålen, ta bort rotstocken. Finstrimla kålen och lägg i en stor skål.

2. Tärna bacon och lök, fräs i oljan tills löken är glansig men inte brynt. Tillsätt buljong, vinäger och worcestersås, låt puttra några minuter. Häll sedan allt över kålen, rör om väl och ställ svalt att marinera ca 1 timme.

3. Grovhacka rucolan, skala och strimla morötterna. Rör ner rucola, morot, majonnäs och crème fraiche i kålen. Smaka av med salt, peppar och ev en nypa socker. Strö gräslök över inför serveringen.

4. Kött: Dela karrén på längden i två avlånga bitar. Mortla salt med de andra kryddorna och gnid in rubben noga i köttet, eller använd färdig rub. Pensla med olja och grilla köttet på indirekt värme till det når 75° innertemp, 45-50 min. Alternativ: stek köttet klart i 150° ugn och sätt färg på det i grillen ca 10 min.

5. Färskost: Låt paprikan rinna av väl. Mixa den med osten, smaka av med tabasco och ev lite salt. Ställ svalt att mogna.

6. Skär upp köttet, lägg på fat med grönsallad och servera med vitkålssallad och färskost.

Dela det här receptet med dina vänner!