Grillad kyckling

grillat på tallrik

Publicerat:

Tillagningstid:

Genom att skära bort kycklingens ryggrad kan du vika ut den och på så vis förkorta tillagningstiden. Kallas även för fjärilskyckling eller ”spatchcock chicken”. För extra saftighet låt kycklingen ligga i en god, salt lag över natten, innan du grillar den.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    färsk kyckling, ca 1,2 kg
  • rub (se recept nedan)

Kycklinglag

  • 1msk
    svartpepparkorn, hela
  • 1msk
    senapskorn, hela
  • 1msk
    koriander, hel
  • 2liter
    vatten
  • 1 ¼dl
    salt
  • 1,5dl
    farinsocker
  • 1tsk
    röda chiliflingor
  • 10skiva(or)
    ingefära (skurna ca 2-3 mm)
  • 1
    citron (delad på hälften)
  • 1
    näve timjankvistar

Så lagar du

Kycklinglag

1. Värm upp en stor kastrull till medelvärme. Lägg i svartpeppar, senapskorn och koriander. Låt kryddorna bli riktigt varma utan att brännas.

2. Häll på vatten, salt, socker, chiliflingor och ingefära. Öka värmen, koka upp och låt koka någon minut, pressa i citronhalvorna och lägg sen ner dem i grytan tillsammans med timjan.

3. Låt lagen svalna ordentligt. Lägg i kycklingen i 5-6 timmar, helst över natten. Låt kycklingen droppa av innan du lägger den på grillen.

Spatchcock chicken

1. Lägg kycklingen med bröstsidan nedåt med benen mot dig. Dela kycklingen med en bra sax eller en vass kniv. Skär upp varje sida längs ryggraden. Ta bort ryggraden, vik ut kycklingen så att den blir platt. 

2. Om du inte har låtit kycklingen ligga i lagen under natten, kan du istället arbeta in en rub på kycklingens ovan- och undersida. Lägg gärna också rub under kycklingens skinn. Tips! Använd gärna Beppes barbeque-rub eller chilirub.

3. Grilla kycklingen med skinnsidan nedåt, på indirekt värme och med locket på grillen. Vänd kycklingen när halva tiden har gått, sätt på locket igen. Grilltid: uppskattningsvis 45 min, kortare för en mindre kyckling och längre för större. Innertemperaturen ska nå minst 70-75°.

Dela det här receptet med dina vänner!