Grillad kyckling med apelsin och salvia

På vänster sida, en metallbricka med grillad paprikor och salladslök. På höger sida, en tallrik med grillad kyckling kryddad med örter och med citroner i klyftor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett galet gott recept på kyckling som lämnar dig så mätt och nöjd! Vansinnigt saftig kyckling och tacksamt då det nästan sköter sig själv! Räkna med 12 timmar för att marinera kycklingen.

Ingredienser

4portioner

  • 6msk
    salt
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 1kvist(ar)
    timjan
  • 2st
    lagerblad
  • 2liter
    vatten
  • 1st
    hel majskyckling, ekologisk
  • 75g
    smör
  • 1dl
    salvia
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    apelsin, zest
  • 2msk
    apelsinsaft
  • 2dl
    vitt vin
  • 2dl
    kycklingfond
  • 2msk
    honung
  • ½tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar

Så lagar du

1. Koka upp vatten med salt och kryddor och låt saltet lösas upp. Låt det svalna och lägg sedan ner hela kycklingen som du har sköljt av. Låt den stå kallt i minst 12 timmar.

2. Blanda det rumsvarma smöret med riven vitlök, zest, saft, finhackad salvia och kryddor till ett jämnt kryddsmör. Ta upp kycklingen och torka den. Smörj sedan in hela kycklingen med kryddsmöret, tryck även in på insidan och in under skinnet. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och sätt en termometer i låret, intill benet. Häll 2 deciliter vitt vin och 2 deciliter kycklingfond. Ös kycklingen ofta med den fina skyn som hamnar runt om.

3. Ställ in i grillen på 175 grader, när tempen är 82 grader vid benet och saften som kommer ur kycklingen är klar, så är den färdig.

4. Vid servering trancherar du kycklingen, filéer, lår, vingar och glöm inte den lilla filén på ryggen, den är fin! Dela filéerna mot fibrerna och skär låren i två, dela vid knäleden.

5. Sila ner skyn i en liten kastrull och låt kycklingen ligga och vila till servering. Reducera skyn en aning tills den blir lite tjockare men fortfarande simmig. Balansera syran med ev mer juice från apelsinen, sötman med honung. Skeda bort så mycket av fettet som möjligt.

Tips
- Spara skrovet efter middagen, skär det i mindre bitar och lägg det i en kastrull. Täck det precis med vatten och låt koka tills du har en välsmakande fond som du kan använda i en soppa!

- Servera gärna tillsammans med ugnsbakad fänkål, spetskål, brysselkål eller morötter som du ansat och lagt runt kycklingen och låter bakas samtidigt. Matlagning när den är som enklast – allt på en plåt!

- Vill du ha ännu saftigare filéer så lägger du kycklingen med filéerna neråt efter att den varit i ugnen och vilar. Dock är det på bekostnad av det krispiga skinnet så det är en smaksak!

- Är det en stor kyckling så blir det säkert kött över. Använd det dagen efter till en matig kycklingsallad, kanske en caesarsallad!

Dela det här receptet med dina vänner!