Grillad lammrostbiff med rödvinssås och potatisgratäng

Grillad lammrostbiff med rödvinssås och potatisgratäng.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

Potatisgratäng med lagrad prästost

  • 600g
    potatis
  • 200g
    lagrad prästost
  • 5dl
    grädde
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • salt och peppar

Rödvinssås

  • 1
    morot
  • 2
    schalottenlökar
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 2msk
    smör
  • 1
    lagerblad
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 3dl
    rödvin
  • 5dl
    vatten
  • 2msk
    koncentrerad kalvfond
  • 1-2msk
    balsamico
  • salt och peppar
  • 1msk
    smör

Grillad lammrostbiff

  • 4 portionsbitar
    lammrostbiff
  • 4kvist(ar)
    färsk rosmarin
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • salt och peppar

Till servering

  • stekt sparris

Så lagar du

1. Skala och skiva potatisen. Varva potatis och smulad prästost i små gratängformar.

2. Vispa ihop grädde med kryddor och slå den över gratängerna. Grädda i 225°C i cirka 30–45 minuter. Känn med en tandpetare att de är klara.

3. Skala och hacka schalottenlök och låt den mjukna i en kastrull med smör. Ha ner lagerblad och rosmarin. Slå på vinet och låt det koka ner till hälften. Slå på vatten och koncentrerad oxfond.

4. Låt såsen puttra ihop tills den börjar tjockna. Smaka av med balsamico, salt och peppar. Blanka av såsen med en klick smör och sila sedan av den.

5. Lägg fram lammrostbiffen en timme innan tillagning. Krydda på pressad vitlök och grovhackad rosmarin. Salta och peppra. Grilla köttet till 55°C för rare, 58°C för medium och 65°C för well done – använd en stektermometer.

6. Servera köttet tillsammans med potatisgratäng, stekt sparris och rödvinssås.

Dela det här receptet med dina vänner!