Grillad makrill med örter och saltbakad rotselleri

En keramik ugnsform med grillad makrill, kryddad med citroner, oregano och andra örter.

Publicerat:

Tillagningstid:

En hel fisk kanske kan verka lite skrämmande, det enklaste är ju att köpa en färdigrögad filé. Men prova detta så kommer du inte ångra dig, det är väldigt lite jobb och väldigt stor utdelning i smak! Var försiktig med benen, ta det lugnt när du äter…men att äta i lugn och ro är ju egentligen bara en bra sak eller hur?

Ingredienser

4portioner

Grillad makrill

  • 2-4
    hela makrillar
  • 2msk
    olivolja
  • 1st
    citron
  • 1st
    lime
  • 1dl
    häckade örter, främst dill
  • 1msk
    flingsalt
  • 1msk
    nymalen svartpeppar

Saltbakad rotselleri

  • 1st
    medelstor rotselleri
  • 1st
    ägg
  • 1dl
    vatten
  • 3dl
    grovt salt
  • 2msk
    rostade fänkålsfrön

Så lagar du

1. Rotselleri: Riv bort skalet på rotsellerin med ett rivjärn, då fäster saltsmeten bättre.

2. Dela rotsellerin på mitten. Lägg ut ett fuktigt bakplåtspapper i en ugnsform och lägg rotsellerihalvorna med den skurna sidan nedåt.

3. Blanda ihop grovt salt, fänkålsfrön, ägg och täck rotsellerin med detta. Strössla över ett extra lager salt, täck med aluminiumfolie och ställ formen i värmen på grillen, gärna intill glödbädden direkt och baka i cirka 30-40 minuter.

4. Ta ur fisken (eller be din fiskhandlare), skölj fisken noga på insidan och skär bort fenorna.

5. Gnid in fisken i salt och peppar, både på utsidan och insidan.

6. Skiva citrusfrukterna och fyll fisken med så mycket du får in, fyll även med örter.

7. Grilla fisken på medelhög värme, vänd den försiktigt efter 2 - 3 minuter på varje sida. När den har nått en innertemperatur om cirka 50-55 grader tar du av fisken. Hur hög temperatur du gillar är en smaksak men tänk efter hur du gillar din lax, rosablank eller mer genomstekt?

8. Öppna försiktigt fisken läggs ryggraden och var noga med att få bort alla ben.

9. Ta ut rotsellerin och lyft bort saltskorpan. Skiva rotsellerin tunt. Servera makrillen med rotselleriskivor.

Dela det här receptet med dina vänner!