Grillad makrill med spenatkräm

Tomatlasage med fisk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Här lyfts vårens primörer som ramslök, nässlor, spenat och färskpotatis fram tillsammans med makrill och tomat.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    stora makrillfiléer, färska
  • 2
    stora tomater
  • ca 12
    ramslöksblad
  • 1
    citron
  • 8
    libbstickeblad
  • 4msk
    neutral olja
  • 600g
    färskpotatis
  • 500g
    bladspenat
  • 12st
    grön sparris

Garnering

  • dill
  • penséer
  • rapsblommor, ekologiska

Så lagar du

1. Skär bort alla ben från makrillen och dra av det yttersta skinnet på samtliga filéer.

2. Salta makrillen lätt och lägg i på en tallrik.

3. Tvätta tomaterna och skiva dem centimetertjockt. Lägg dem ovanpå makrillen. Lägg på ramslök, libbsticka och lite rivet citronskal. Pressa lite citronsaft över och ca 2 msk olja. Låt makrillen marinera ca 1 timme.

4. Stek makrillen enbart på skinnsidan i en mycket het stekpanna med lite olja tills du ser att den nästan är genomstekt.

5. Lägg upp på serveringstallrikar med skinnsidan uppåt. Toppa med tomaterna som har legat på fisken. Stek ramslöken och libbstickan och lägg på tomaterna.

6. Stek sparrisen i en het stekpanna med lite olja och salt och servera tillsammans med makrillen.

7. Koka upp 2 liter vatten och koka hastigt spenaten tills den är mjuk, ungefär 30 sekunder. Lägg spenaten i ett isbad så att kokningen avstannar.

8. Mixa spenaten slät tillsammans med lite kallt vatten och 2 msk olja. Smaksätt med salt.

9. Koka potatisen i det heta vattnet med lite salt. Koka cirka 15 minuter eller tills den är mjuk. Blanda med spenatkrämen.

10. Garnera gärna rätten med dill, penséer och ekologiska rapsblommor

Dela det här receptet med dina vänner!