Grillad och glaezad ibericogris med singaporenudlar

Grillad och glaezad ibericogris med singaporenudlar

Publicerat:

Tillagningstid:

När Singapores grand prix i Formel 1 går av stapeln, körs det på kvällstid. Det har gjort att just singapore noodles från nattmarknaden har blivit en favorit. Detta är vår familjs egen tappning där vi även lagar till spansk Iberico-gris (secreto) som är en fin och prisvärd styckdetalj.

Ingredienser

4portioner

  • Iberico secreto-kött, ca 150 g per person
  • 60g
    böngroddar
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1
    schalottenlök
  • 1knippa(or)
    salladslök
  • ½
    gul lök
  • 2
    sivripaprikor
  • 180g
    tunna risnudlar
  • 1
    ägg
  • 2tsk
    dashipulver
  • 1msk
    curry
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 2msk
    olja med neutral smak att steka i
  • 1tsk
    salt
  • 2tsk
    strösocker
  • 1
    lime, saften

Glaze till iberico-kött

  • 1dl
    flytande honung
  • ½
    lime, pressad
  • ¾dl
    japansk soja
  • 1msk
    sesamolja
  • 1msk
    rapsolja
  • 3msk
    muscovadosocker
  • 2msk
    söt chilisås
  • 1msk
    hotsauce (typ sriracha eller sambal oelek)
  • 1
    vitlöksklyfta, finriven
  • 1nypa(or)
    svartpeppar

Så lagar du

  1. Tänd grillen och ta fram köttet så att det inte är kylskåpskallt. Blanda alla ingredienser till glazen och ställ åt sidan.
  2. Ta bort den lilla svansen på böngroddarna, skölj och torrstek eller woka på hög värme tills de fått fin färg. Ställ åt sidan. Riv vitlök och schalottenlök och lägg åt sidan.
  3. Skölj salladslöken och paprikan. Skala den gula löken. Skär salladslök, gul lök och paprika i tunna strimlor och torrstek eller woka på hög värme till det fått fin färg. Lägg åt sidan.
  4. Vispa ihop ägget med dashipulvret och stek i en torr teflonpanna så att det blir som en tunn pannkaka. Lägg på ett lock och stäng av värmen tills ägget har stelnat. Det går fort så håll koll! Ta ägget ur pannan och skär det i tunna strimlor.
  5. Koka risnudlarna.
  6. Mät upp curry och gurkmeja.
  7. Grilla köttet på direkt värme tills det fått fin stekyta. Flytta sedan köttet till indirekt värme och låt gå tills det har en innertemperatur på 60 grader. Pensla köttet med glazen mot slutet av tillagningen och gärna sista gången precis före servering. Låt vila till 65 grader.
  8. Hetta upp en stor stekpanna eller wok. Häll på olja och sänk till medelvärme. Woka vitlök och schalottenlök tillsammans med curry och gurkmeja ett par minuter tills hela köket doftar gott. Lägg i risnudlarna och woka tills nudlarna separerar, salta och sockra.
  9. Tillsätt i nästa steg böngroddar, salladslök, gul lök och paprika. Lägg till sist i ägget och woka tills allting är varmt.
  10. Servera på ett stort fat och pressa över lime. Skär upp köttet mot köttfibrerna och lägg upp snyggt ovanpå nudlarna. Garnera gärna med lite mer färsk salladslök.

Dela det här receptet med dina vänner!