Grillad ostmacka

Grillad macka med ost som smälter ner.

Publicerat:

Tillagningstid:

Grilled cheese, alltså den perfekta kombinationen av bröd stekt gyllenbrunt och krispigt, och smält ost, kan vara något av det godaste som finns när den görs riktigt bra. Två viktiga saker är att ha olika sorters ost och hur man steker brödet och här får du ett riktigt riktigt bra grundrecept. Vill du addera nåt mer är chili, kimchi, stekt lök eller varför inte hackade örter också gott att stoppa in mellan ostarna.

Ingredienser

4portioner

  • 8skiva(or)
    ljust surdegsbröd (centimetertjocka, dygnsgammalt)
  • 100g
    brie eller tallegio ost
  • 125g
    cheddar eller liknande ost
  • salt och svartpeppar
  • rikligt med smör och olivolja

Så lagar du

1. Skär osten i skivor eller bitar och låt den helst bli rumstempererad.

2. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja på medelvärme. Stek brödskivorna på ena sidan tills de är gyllenbruna och ta sedan upp dem från pannan.

3. Fördela osten över brödskivorna på de stekta sidorna, krydda med lite salt och svartpeppar. Lägg ihop brödskivorna dubbelt och tryck samman dem med osten emellan.

4. Stek därefter de dubbla mackorna på låg värme i rikligt med fett tills de blir gyllenbruna på båda sidor och osten däremellan smälter, det tar cirka 3 minuter/sida.

Tips

Tänk på att använda dygnsgammalt bröd!

Dela det här receptet med dina vänner!