Grillad rosmarin- och citronkaka
Tillagningstid:
Publicerat:
2016-02-24Tillagningstid:
En härlig dessert som fungerar lika bra till brunchen som finmiddagen.
Ingredienser
12 portioner
- 100 gsmör
- 1,5 dlolivolja
- rivet skal av citron
- 2 mskfinhackad färsk rosmarin
- 1 tsksalt
- 4 stägg
- 200 grårörssocker
- 200 gvetemjöl
- 1 tskbakpulver
- 1 dlgrädde
- ½ sturskrapad vaniljstång
- 2 dlgrekisk yoghurt
- florsocker
Så lagar du
Kaka
1. Värm ugnen till 150 grader. Smörja och bröa en brödform.
2. Smält smöret i en kastrull, blanda i olivolja, rivet citronskal, finhackad rosmarin och salt.
3. Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt.
4. Blanda bakpulver med vetemjöl i en skild skål och blanda försiktig i hälften i ägg smeten. Blanda i hälften av smörblandingen och sedan resterande mjölet och smöret.
5. Häll i formen och grädda i ca 50 minuter, prova med en sticka, den skall inte vara kladdig.
6. Låt kakan svalna och skär den bitar.
7. Grilla på en het grill eller på en het stekpanna, tills bitarna fått färg.
8. Servera med färska blåbär och yogurtsås.
Yoghurtssås
1. Vispa gräddet tillsammans med vaniljfröna till ett löst skum, blanda i yogurt och vispa tills skummet är lite stadigare men ännu mjukt och en aning löst.
2. Smaksätt med florsocker enligt behag.
Till servering:
Färska blåbär