Grillad rosmarin- och citronkaka

Kaka med bär

Publicerat:

Tillagningstid:

En härlig dessert som fungerar lika bra till brunchen som finmiddagen.

Ingredienser

12portioner

  • 100g
    smör
  • 1,5dl
    olivolja
  • rivet skal av citron
  • 2msk
    finhackad färsk rosmarin
  • 1tsk
    salt
  • 4st
    ägg
  • 200g
    rårörssocker
  • 200g
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1dl
    grädde
  • ½st
    urskrapad vaniljstång
  • 2dl
    grekisk yoghurt
  • florsocker

Så lagar du

Kaka

1. Värm ugnen till 150 grader. Smörja och bröa en brödform.

2. Smält smöret i en kastrull, blanda i olivolja, rivet citronskal, finhackad rosmarin och salt.

3. Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt.

4. Blanda bakpulver med vetemjöl i en skild skål och blanda försiktig i hälften i ägg smeten. Blanda i hälften av smörblandingen och sedan resterande mjölet och smöret.

5. Häll i formen och grädda i ca 50 minuter, prova med en sticka, den skall inte vara kladdig.

6. Låt kakan svalna och skär den bitar.

7. Grilla på en het grill eller på en het stekpanna, tills bitarna fått färg.

8. Servera med färska blåbär och yogurtsås.

Yoghurtssås

1. Vispa gräddet tillsammans med vaniljfröna till ett löst skum, blanda i yogurt och vispa tills skummet är lite stadigare men ännu mjukt och en aning löst.

2. Smaksätt med florsocker enligt behag.

Till servering:

Färska blåbär

Dela det här receptet med dina vänner!