Grillad sparris med rostad vitlöksdressing

sparrisar mm på fat

Publicerat:

Tillagningstid:

När man rostar eller grillar grönsaker plockar man fram söta karamelltoner i sina ingredienser. Vitlöken blir mindre skarp i smaken och sparrisens smaker förstärks på ett utmärkt vis. Dressingen kan men fördel användas till andra rätter, nykokt färskpotatis eller andra grillade grönsaker till exempel.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    grön sparris
  • ½dl
    rostade marconamandlar, eller andra rostade nötter
  • ca 100g
    lagrad getost eller smakrik manchego
  • 2-3msk
    vitlöksvinägrett

Vitlöksvinägrett

  • 1st
    vitlök av sorten King solo
  • 4msk
    smakrik olivolja
  • 1msk
    rödvinsvinäger
  • 1msk
    citronsaft
  • ½tsk
    salt
  • svartpeppar

Så lagar du

Vinägrett

1. Sätt ugnen på 200°. Ta bort det yttersta pappret på vitlöken och vira in den i folie. Sätt in i ugnen i cirka 40 minuter.  Låt sedan svalna.

2. Dela vitlöken och pressa ut det mjuka innandömet i en hög bunke. Tillsätt de andra ingredienserna och mixa ihop till en slät dressing.

Sparris

3. Ansa sparrisen genom att bryta av den träiga roten. Pensla med lite olivolja och grilla sparrisen i en grillpanna eller på grill tills den fått färg runt om.

4. Lägg upp sparrisen på ett fat. Ringla över dressing och strö över hackade nötter och hyvlad getost.

Dela det här receptet med dina vänner!