Grillad svärdfisk picante

Grillad svärdfisk picante

Ingredienser

4portioner

Grillad svärdfisk ”picante”

  • 400g
    svärdfisk (alt. gös eller lax)
  • ½dl
    salt
  • 8dl
    vatten
  • ½
    lök
  • 1knippa(or)
    koriander
  • 4
    lime (endast skal från 3)
  • 1dl
    majsolja
  • 1
    grön paprika
  • 1
    grön paprika chili (alt. jalapeno)
  • salt

Frijoles negros (svart bönkräm)

  • 200g
    svarta bönor, blötlagda
  • 1msk
    cubansk spiskummin (funkar även med andra)
  • 1knippa(or)
    koriander
  • 1
    gul lök, skivad
  • 2
    vitlöksklyftor
  • ½dl
    majsolja
  • vatten
  • salt

Arroz criollo (ris smaksatt med bondcitron)

  • 400g
    ris
  • 1
    bondcitron, alt. ½ ekologisk citron
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 1
    gul lök
  • 40g
    smör
  • 1tsk
    salt

Plantain ”frites”

  • 6
    plantainbananer
  • frityrolja
  • salt

Tillbehör

  • majsknäckebröd med örter
  • färsk mango, skivad
  • färsk tomat, skivad
  • mynta, plockad

Så lagar du

Grillad svärdfisk

1. Putsa fisken ren från ben och hinnor. Rör ihop salt och vatten. Lägg ner fisken i saltlagen i ca 20–30 minuter.

2. Ta upp fisken och lägg på papper för att rinna av.

3. Grilla fisken hastigt på både sidor (viktigt att den inte blir lagad i mitten).

4. Blanda finhackad lök med pressad lime, limskal, fin hackad grönpaprika och paprika picante.

5. Tillsätt majsolja, finskuren koriander och smaka av med salt.

6. Skiva fisken på ett fat och slå dressingen över för varm marinering.

Frijoles negros (svart bönkräm)

1. Svetta lök, bönor, cubansk spiskummin och korianderstjälkar i majsolja. Slå på vatten så att det täcker rejält.

2. Tillsätt lite salt och koka tills bönor är riktigt mjuka (tillsätt vatten efter hand så att det täcker hela tiden).

3. Ta av från värmen och mixa bönor med koklag och färsk vitlök. Smaka av med salt.

Arroz criollo (ris smaksatt med bondcitron)

1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt ris, salt och gurkmeja. Lägg i en lök och slå på vatten så att det täcker riset plus en tumnagel högre vattennivå än riset.

2. Lägg på lock och låt sjuda tills allt vatten är bortkokt.

3. Ta av från värmen men låt locket ligga på. Serveras ljummet.

Plantain ”frites”

1. Värm upp frityrolja till 150 grader.

2. Skala och strimla plantain bananer fint. Fritera långsamt tills helt gyllene.

3. Lyft och låt rinna av på papper. Salta och servera som snacks.

Dela det här receptet med dina vänner!