Grillad zucchini med glaze på honung och bibröd

Zucchini med glaze på honung och bibröd.

Publicerat:

Tillagningstid:

Läcker grillad zucchini med spännande smak från biprodukter av biodling.

Ingredienser

2 - 6portioner

Honungsglaze

  • 1
    gul lök, hackad
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1dl
    honung
  • 1msk
    bibröd
  • 1msk
    propolissprit
  • ½dl
    äppelcidervinäger
  • ½msk
    spiskummin
  • ½msk
    fänkålsfrön
  • 2
    lagerblad
  • 3kvist(ar)
    timjan
  • 3dl
    svampbuljong
  • majsstärkelse
  • salt och svartpeppar

Grillad zucchini

  • 2
    zucchini
  • 4
    zucchiniblad
  • 1dl
    honungsglaze
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Honungsglaze

1. Svetta löken mjuk i lite olja. Tillsätt kryddor och örter och fortsätt svetta, alltså steka utan att det tar färg.

2. Tillsätt vitlök, honung, bibröd, propolissprit, vinäger och buljong.

3. Låt sjuda i 10 min tills det börjar bli lite simmig konsistens. Red av med lite majsstärkelse och smaka av med salt och svartpeppar.

Grillad zucchini

1. Dela zucchini på längden. Kryssa försiktigt i fruktköttet. Salta över snittyta och låt stå i 10 min.

2. Hetta upp en grill ordentligt. Grilla snittytan först tills den får färg och yta. Vänd och pensla ytan med honungsglaze. Grilla ett par minuter på skalsida. Vänd igen och pensla undersida. Vänd upp en sista gång och pensla ytan för servering.

3. Massera in lite olja i bladen. Krydda med salt. Grilla hastigt över direkt glöd på båda sidor.

4. Skiva upp zucchinin och servera tillsammans med bladen som en sallad eller tillsammans med annat grillat.

Tips

Propolis kallas också bikitt eller kittvax och är en biprodukt från biodling. Bina använder kåda och harts för att tillverka propolis. Ämnet har traditionellt använts som hälsokost.

Bibröd är rester av bipollen som går att köpa som hälsokost.

Dela det här receptet med dina vänner!