Grillad zucchini med ricotta och granskott

Grillad zucchini med ricotta och granskott.

Publicerat:

Tillagningstid:

Zucchini är en billig men ibland kanske lite smaklös råvara som med några enkla trick kan ge en fantastisk smakupplevelse. Hemligheten med den här rätten är en saltlag och en rejäl grillning på en kryssad snittyta.

Ingredienser

6portioner

  • 4
    zucchini
  • 1dl
    vitvinsvinäger
  • 1dl
    socker
  • 2dl
    vatten
  • ½dl
    salt
  • 1liter
    vatten
  • 300g
    inhemska tomater
  • ½
    vitlöksklyfta
  • 100g
    vårlök, ramslök eller vitlöksblast
  • 100g
    ricotta
  • ½dl
    granskott
  • 6msk
    granskottsolja
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja

Granskottsolja

  • 100g
    granskott
  • 20g
    spenat
  • 1tsk
    salt
  • 1 ½dl
    rypsolja

Så lagar du

1. Skiva en zucchini tunt på längden. Blanda vinäger, socker och vatten. Lägg ner skivorna i lagen och låt marinera i minst en timme.

2. Blanda 1 liter vatten med ½ dl salt.

3. Dela resterande tre zucchini på längden. Kryssa snittytan. Lägg med snittytan neråt i saltlag i 10 minuter. Det här ger fastare konsistens och mer smak i grönsaken. Lyft och torka av.

4. Tärna tomat.

5. Grilla löklängderna 2–3 minuter. Hacka och blanda med tomat, lite olivolja, salt och peppar. Om du använder vårlök, hacka ner en halv vitlöksklyfta för att få vitlökssmak.

6. Grilla zucchini 4 minuter på var sida. Toppa rikligt med tomatblandning, smulad ricotta och lägg ett par tunna marinerade zucchiniskivor över. Värm hastigt på grillen.

7. Toppa med granskott och ringla över granskottsolja.

Granskottsolja

Kom ihåg att alltid ha markägarens tillstånd innan du plockar granskott.

1. Värm oljan till 60 grader.

2. Lägg granskott, spenat och salt i en kannmixer. Tillsätt olja och mixa i 30 sekunder. Grovsila direkt.

3. Låt stå och dra i 5 dagar.

4. Sila genom silduk. Förvara i kylskåp.

Dela det här receptet med dina vänner!