Grillade ostron med kryddsmör

Grillade ostron med kryddsmör

Publicerat:

Grillade ostron med en härlig och smakrik smörblandning med citron.

Ingredienser

4portioner

  • 16st
    färska ostron
  • 1st
    vitlöksklyfta, stor
  • 1st
    scharlottenlök, liten
  • 1msk
    olivolja
  • ½dl
    torrt vitt vin
  • 1msk
    finhackat skal av inlagd citron (ca 1/4 av en hel citron, använd endast skalet)
  • ½msk
    rivet citronskal (1 msk ifall du inte hittar inlagd citron)
  • 1msk
    citronsaft
  • 3msk
    finhackad färsk koriander
  • 100g
    mjukt osaltat smör

Så lagar du

1. Finhacka vitlök och shalottenlök, sautera i oljan tills de mjuknat (Varm svampsallad med getost

de skall inte få färg).

2. Häll i vinet och tillsätt inlagda citronen, rivet citronskal och citronsaft. Häll i ett kärl och låt svalna till rumstemperatur.

3. Under tiden, vispa smöret tills det är fluffigt. Tillsätt färsk koriander och den rumstempererade lökblandningen. Blanda samman väl.

4. Använd smöret direkt eller rulla i plastfilm och förvara i kylskåpet i några dagar. Du kan också frysa in smöret (håller i ca 1 månad).

5. Öppna ostronen: Använd en ostronkniv eller en liten kraftig skalkniv. Lägg ostronet på ett stadigt underlag med flata sidan uppåt. Håll ostronet i en hopvikt kökshandduk och arbeta ifrån dig själv med kniven.

6. För in knivens spets mitt i ostronets muskelfäste (spetsiga ändan). Ostronet sitter ihop ordentligt, så du kan behöva ta i rejält. När muskelfästet börjar öppna sig för du in hela kniven till skaftet, rakt in i musslan. Vicka kniven upp och ned tills fästet släpper. Akta att du inte skär i köttet.

7. För knivspetsen runt hela ostronet så att ostronskalen släpper från varandra. Lyft av det övre skalet så att ostronköttet frigörs. Låt vätskan i ostronet vara kvar. Peta bort skal som kommit i saften.

8. Lossa försiktigt ostronköttet från den vita runda förhöjning som håller ihop skal och ostron.

9. Lägg i 2 tsk kryddsmör och lägg ostronen på en het grill, grilla i ca 3-4 minuter, tills ostronen krympt en aning och smöret börjat karamelisera sig vid kanterna.

10. I fall du inte har tillgång till en grill, sätt ugnen på grill och grilla dem i 3-4 minuter.

11. Låt svalna en stund och njut.

Tips: Ifall du inte hittar inlagd citron (jag rekommenderar starkt att försöka hitta det) öka isåfall mängden citronskal till 1 msk

Dela det här receptet med dina vänner!