Grillade tacos med guacamole och salsa

Grillade tacos med guacamole och salsa

Publicerat:

Tillagningstid:

Tacos har blivit hela Sveriges fredagsmys, men byt stekpannan mot grillen på sommaren för maximalt sommarmys.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    hel karré med ben
  • 1msk
    rapsolja
  • 2msk
    tomatpuré
  • 1msk
    torkad oregano
  • 3st
    vitlöksklyftor, pressade eller rivna
  • 2tsk
    chipotlepasta
  • 2msk
    paprikapulver (milt eller starkt)
  • 1msk
    rödvinsvinäger
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 1tsk
    brunt farinsocker
  • 2tsk
    salt
  • 2tsk
    vatten

Guacamole

  • 2st
    mjuka avokado
  • 1st
    stor vitlöksklyfta
  • ½st
    urkärnad chili, ex spansk peppar
  • 1st
    tomat
  • ½st
    lime, saft
  • 1st
    lime, rivet skal
  • ½tsk
    salt
  • 1knippa(or)
    färsk koriander

Salsa

  • 2st
    stora tomater
  • 1st
    liten gul lök
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • ½-1st
    valfri chili
  • ½tsk
    salt

Fried beans

  • 1st
    burk pinto bönor (eller kidney)
  • 2-3msk
    neutral olja
  • 1knippa(or)
    färsk koriander
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    silverlök
  • salt och svartpeppar
  • färskpressad limejuice

Till servering

  • tortillabröd
  • riven sallad
  • strimlad silverlök
  • färsk koriander

Så lagar du

Karrén:

1. Rör samman alla ingredienser utom köttet. Skär djupa snitt i köttet, men inte längre än att det håller samman. Massera in kryddblandningen i karrén så att hela biten täcks, låt sedan marinera i kylskåp i minst 3 timmar, gärna längre.

2. Förbered en grill med lock för indirekt grillning, det vill säga lägg kol på ena sidan av grillen eller tänd ena sidan av gasolgrillen. Lägg köttet med bensidan neråt vid sidan av glöden och lägg på locket. Låt grilla i cirka 2 timmar eller tills köttet är riktigt mört.

3. Vänd aldrig på karrén utan låt det grilla på bensidan hela tiden. Däremot kan det vara bra att flytta runt köttet eller vrida på det med jämna mellanrum.

Fried beans:

1. Häll av bönorna och skölj dem noga. Hetta upp en stekpanna eller gryta med olja och fräs lök, vitlök och chili tills löken är mjuk.

2. Tillsätt bönorna och fräs på svag värme under omrörning. Mosa allt med en potatisstomp eller baksidan på en stor sked. Smaka av med salt, svartpeppar samt limejuice.

Salsa:

1. Grilla lök, vitlök och tomat riktigt hårt. Behåll skalet på både lök och vitlök. Ta bort lök och tomat när skalet är nästan svart och löken mjuk när du klämmer på den. Tiden varierar beroende på storlek. Låt svalna något och skala sedan både lök och tomat.

2. Dela på tomaterna och avlägsna kärnhuset. Mixa samman tomatskal med båda löksorterna samt finhackad chili till en slät salsa. Smaka av med salt.

Guacamole:

1. Dela, kärna ur och gröp ut fruktköttet ur avokadon. Mosa den ena avokadon tillsammans med saft och skal från limen, riven vitlök och finhackad chili.

2. Skär den andra i små tärningar tillsammans med tomaten. Vänd ner detta i den mosade avokadoblandningen, eventuellt tillsammans med grovhackad koriander. Smaka av med salt.

Servering:

Skär köttet i strimlor. Det gör inget om det fått rejält med färg, insidan är härligt saftig ändå. Servera med varma tortillabröd, guacamole, salsa samt sallad, silverlök och koriander.

Dela det här receptet med dina vänner!