Grillat lamm med puylinser och inlagd gurka

Grillat lamm.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    lammracks
  • 1st
    citron
  • 1
    bunt citrontimjan
  • 4dl
    puylinser
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    palsternacka
  • 1st
    morot
  • 2st
    stänger blekselleri
  • 2dl
    rött vin
  • 2msk
    granatäpplesirap eller 2 msk balsamicovinäger
  • 2dl
    mörk sky
  • 1knippa(or)
    persilja
  • 1st
    gurka
  • 2-3msk
    olivolja
  • 1dl
    äppelcidervinäger
  • 1dl
    vatten
  • 1dl
    socker
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • salt och peppar
  • blomsterkrasse till servering

Så lagar du

1. Koka samman granatäpplesirap (eller balsamicovinäger) tillsammans med rödvin tills hälften är kvar.

2. Tillsätt sky och koka samman än en gång tills hälften återstår. Salta och peppra efter smak.

3. Koka linserna i rikligt med vatten utan salt. När linserna är klara, häll av vattnet och spola med kallt vatten.

4. Hacka vitlök, lök, palsternacka, morot och blekselleri i mycket små tärningar.

5. Lägg grönsakerna i en kastrull och fräs i två matskedar olivolja i någon minut. Tillsätt linser och skysås. Hacka rikligt med persilja och tillsätt till linserna.

6. Hacka citrontimjan och gnid in i lammet ordentligt tillsammans med saften av en citron, salt och lite olivolja.

7. Grilla lammet i klotgrill eller stek i ugn på 180 grader tills lammet har nått en innertemperatur på 52 grader. Låt lammet vila på en varm plats minst 15 minuter innan servering. Spara stekskyn till såsen.

8. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnhuset. Grilla gurkan på skinnsidan tills den har fått svarta ränder.

9. Blanda samman äppelcidervinäger, vatten, socker och rosmarin. Skär den grillade gurkan i stavar och lägg i vinägerlagen. Låt stå minst 15 minuter innan servering.

10. Servera lammet på linserna tillsammans med den picklade gurkan och garnera med blomsterkrasse.

Dela det här receptet med dina vänner!