Gris med fruktchutney och peppar

Gris med fruktchutney och peppar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Balinesiskt inspirerad wok med marinerad fläskkarré, rabarberchutney och kål.

Ingredienser

4portioner

Chutney

  • 2
    rabarber
  • 3
    bananshalottenlökar
  • 6 små
    platta persikor, eller 2 stora
  • 5cm
    färsk ingefära
  • ½
    vitlöksklyfta
  • 2msk
    solrosolja
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    rosépeppar
  • 1
    lime, saften
  • 2msk
    lönnsirap

Wok

  • 500g
    fläskkarré
  • 2tsk
    salt
  • 2msk
    japansk soja
  • 5cm
    ingefära, skivad
  • 1dl
    vitt vin
  • ½
    spetskålshuvud
  • 5-6
    blad grönkål eller savoykål
  • 200g
    gröna bönor
  • 3
    buntlökar
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1tsk
    Andalimanpeppar (hel)
  • 1tsk
    Voatsiperyferrypeppar (mald)
  • 2msk
    japansk soja
  • solrosolja, till matlagning
  • ärtskott, till dekoration

Så lagar du

Chutney

  1. Skala rabarber, lök och ingefära.
  2. Skär frukt och lök i grova bitar. Strimla ingefära och hacka vitlök fint.
  3. Fräs allt i en kastrull i olja tills löken är glansig. Tillsätt övriga ingredienser och koka samman ca 10 minuter. Låt kallna.

Wok

  1. Skär fläskkarrén på längden i tre delar. Lägg i en skål och gnid in i salt, soja, ingefära och vitt vin. Låt marinera 30 minuter.
  2. Ta upp ur lagen och skiva köttet i ca 5 mm tjocka skivor. Tillaga hastigt i mycket het wok i ca 2 msk solrosolja. Lägg köttet på en tallrik.
  3. Skär eller riv spetskål och grönkål i grova bitar. Dela bönorna i va 5 cm långa bitar. Strimla lök och hacka vitlök.
  4. Hetta upp en wok och tillsätt ca 2 msk olja. Fräs Andaliman-peppar, lök och vitlök hastigt i ca 30 sekunder.
  5. Tillsätt övriga grönsaker och tillaga tills kål och bönor är glansiga och fortfarande knapriga. Tillsätt Voatsiperyferry-peppar, soja och det sedan tidigare stekta köttet med all köttsaft. Steka samman hastigt och smaka av med eventuellt mer soja eller salt.
  6. Dekorera med ärtskott. Servera gärna med ris för en stadigare måltid.

Dela det här receptet med dina vänner!