Grön soppa med fiskfärs

Grön soppa med fiskfärs

Ingredienser

  • 1st
    rödlök
  • 2dl
    grädde
  • färsk dill för dekoration
  • 1 storknippa(or)
    bladpersilja
  • 1
    stjälk blekselleri
  • 2st
    ägg
  • 1st
    citron
  • 200g
    färsk spenat
  • 50g
    ruccola
  • 2st
    morötter
  • 1st
    palsternacka
  • smör för stekning
  • 1påse(ar)
    muskotblomma (Santa Maria)
  • 1tärning(ar)
    grönsaksbuljong (utan smakförstärkare och utan konserveringsmedel)
  • salt
  • peppar
  • 200g
    lax

Så lagar du

Soppa:
1/2 liter vatten kokas upp med buljongtärningen. Morötter och palsternackor strimlas och kokas med.  När rötterna mjuknat tas de upp (skall användas till fiskfärsen). Selleri och en halv rödlök skärs i små bitar och kokas med efter en stund. När även de mjuknat lägger man i spenat, persilja och ruccola. Försiktigt med ruccolan eftersom den är lite pepprig. När bladen mjuknat (efter någon minut) kör i mixer eller med mixerstav. Smaksätt med vin, äppelcidervinäger, citron samt ev salt och peppar. Koka upp igen. Vispa eller kör med mixerstav innan servering.

Fiskfärs:
Halva rödlöken fräses mjuk men ej brynt.Rödlöken, äggen, fisk, grädde och några strimlor av de kokta morötterna och palsternacka lägges samman. Muskotblomma mortlas och två tsk av detta tillsätts. Peppar och en tsk salt. Något av den pressade citronen kan också tillsättas. Allt detta körs till en slät smet. Lägg i en liten smörad ugnsfast skål. 150 i ugn tills den når ca 62 grader (ugnstermometer) När den är klar, vänd upp.  Om så önskas -  bryn ytan i ugn före servering. Till servering också lämpligt med små krotonger. Också gott är 2mm tunna morotsskivor av liten morot marinerade i äppelcidervinäger. Lägges flytande på soppan vid servering.

Servering:
Skär en liten ”tårtbit” och placera i en djup tallrik. Lägg en dillkvist på den och häll soppa i tunt lager runt fisken.

Dela det här receptet med dina vänner!