Grön sparris med varmrökt laxkräm och sparrispotatis

Grön sparris med varmrökt laxkräm och sparrispotatis

Publicerat:

Tillagningstid:

Somrig rätt med färsk sparris, laxkräm och potatis.

Ingredienser

4portioner

  • 8-12st
    sparrispotatis
  • 3st
    schalottenlök
  • 2-3msk
    kallpressad rapsolja
  • 2tsk
    äppelcidervinäger
  • 3st
    ägg
  • cirka 400g
    varmrökt lax
  • 2msk
    äppelcidervinäger
  • salt
  • 2 ½dl
    solrosolja
  • ca 20st
    grön sparris
  • ½dl
    hasselnötter

Till garnering

  • färsk dill, gräslök och smörgåskrasse

Så lagar du

1. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Fräs hastigt i rapsolja och tillsätt vinäger. Låt vinägern hastigt koka i någon minut. Ta sedan av spisen och låt svalna.

2. Koka äggen i exakt 3 minuter och spola sedan äggen under kallt vatten. Knäck äggen i en bunke. Var noga med att även få med vitan.

3. Bryt ner lite av den varmrökta laxen (ca 100 g) i bunken och tillsätt även äppelcidervinäger och lite salt. Mixa slätt med en stavmixer och tillsätt sedan solrosoljan i en jämn stråle medan du mixar. Krämen skall bli tjock och krämig.

4. Skär bort den nedersta delen av sparrisen (Kasta inte! Frys in och koka god soppa på detta vid ett annat tillfälle) och stek hastigt tillsammans med den kokta potatisen i lite rapsolja och salt. Tillsätt hasselnötterna mot slutet.

5. Servera sparrisen med bitar av varmrökt lax, laxkräm och syrlig schalottenlök. Garnera med krasse, dill och gräslök.

Dela det här receptet med dina vänner!