Grönkålspaj med valnötter

Grönkålspaj med valnötter.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 150g
    smör
  • 3 ½ dl
    siktat dinkelmjöl
  • ca 2 msk
    iskallt vatten

Fyllning

  • 250g
    färsk grönkål
  • 2st
    röda lökar
  • 1msk
    smör
  • ca ½ tsk
    salt
  • nymalen svartpeppar, efter smak
  • 200g
    chèvre

Äggstanning

  • 3st
    ägg
  • 2dl
    vispgrädde
  • 1dl
    mjölk
  • 2dl
    valnötter

Så lagar du

1. Hacka raskt ihop smör och dinkelmjöl, allra helst med en hushållsmixer. Tillsätt vattnet och fortsätt mixa tills du har en deg. Det ska bara ta några sekunder. Lägg in degen i kylskåpet i 30 minuter.

2. Förbered fyllningen. Repa och grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten i 5–10 minuter. Låt den rinna av i ett durkslag.

3. Skala och skiva löken tunt. Fräs lök och kål i en klick på smör på inte allt för hög värme och salta och peppra, låt ånga av.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och lägg den i en pajform med höga kanter. Pricka med en gaffel. Sätt in den i ugnen och förgrädda pajskalet i 10 minuter.

5. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Lägg kålblandningen i det förgräddade pajskalet. Smula över chévre och slå äggstanningen i formen. Strö över valnötterna.

6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!