Grönsaksbuljong

Grönsaksbuljong i mugg och två tunnbrödswraps.

Publicerat:

Tillagningstid:

Grönsaksbuljong är enkelt att göra och den blir absolut mest smakrik när man gör den själv. Dessutom får man ju själv avgöra hur mycket salt man vill ha i. Grönsaksbuljong används som bas i många rätter och vår buljong är också både god och hälsosam att dricka som den är.

Ingredienser

  • 2kg
    morot, ekologisk
  • 3bit(ar)
    rotselleri, ekologisk
  • 2
    palsternackor, stora och ekologiska
  • 7
    små gullökar, ekologiska
  • 2
    fänkål, ekologisk
  • 1
    vitkål, ekologisk
  • 3
    lagerblad
  • 8
    vitpepparkorn
  • 1nypa(or)
    salt

Så lagar du

Receptet ger 5–7 liter buljong.

1. Skrubba alla grönsaker noga och tärna dem grovt.

2. Lägg i en 10-liters kastrull med vatten så det täcker grönsakerna. Tillsätt kryddor.

3. Sjud på låg värme under lock i minst 5 timmar.

4. Toppa upp med mer vatten vid behov. Låt gärna dra över natten.

5. Sila, pressa vätskan ur rotsakerna och smaka upp med salt.

Tips

Salta inte buljong som du fryser in. Saltmängden beror på vad du kommer att använda grönsaksbuljongen till. Bättre att salta rätten som du använder buljongen i.

Använd ekologiska rotsaker så behöver du inte skala annat än rotsellerins jordiga delar.

Reducera buljongen efter egen smak.

Använd de urkokta, färdigt kryddade rotsakerna i t.ex potatismos, gryta eller gör en rotsakspure.

Gott till buljongen är wraps av tunnbröd med kokt ägg, senap, strimlat äpple, kålrabbi, rökt skinka och rucola.

Dela det här receptet med dina vänner!