Grönsaksgratäng (Tumbét)

Grönsaksgratäng (Tumbét)

Publicerat:

Tillagningstid:

En mustig grönsaksgryta från den gröna ön Mallorca. Pröva dig fram till rätt hetta och ställ fram på ett buffébord eller servera som en enkel middag tillsammans med bröd, sallad och god spansk ost.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    aubergine
  • 6-7st
    fasta potatisar
  • 1-2dl
    olivolja (totalt i receptet)
  • 1st
    gul lök
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 2st
    röda paprikor
  • 1st
    färsk spansk chili
  • 1tsk
    paprikapulver (gärna spanskt)
  • 1tsk
    torkad oregano
  • 2-3msk
    vitt vin
  • 2burk(ar)
    tomater, gärna körsbärstomater
  • salt och peppar

Till servering

  • bröd och sallad

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär aubergine i en halv centimeter tjocka skivor. Lägg på en tallrik och strö över salt. Låt stå och salta ur i cirka 20 -  30 minuter.

3. Skala och skiva potatisen i tunna skivor, ca  3 – 4 mm.

4. Häll en rejäl bottenskyla olivolja i en stor ugnsfast form. Lägg potatisen lite omlott i formen och strö över lite salt. Sätt in formen i ugnen i 20 minuter.

5. Torka av aubergineskivorna och stek dem i rikligt med olivolja så de får färg. Lägg upp på hushållspapper så de rinner av något.

6. Hacka lök och vitlök fint. Skär paprikorna i tärningar. Kärna ur och strimla chilin.

7. Mjukstek lök och vitlök. Tillsätt paprika, chili, paprikapulver och oregano och stek i ytterligare 5 – 10 minuter. Tillsätt lite vitt vin och låt det koka in. Häll på tomater och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

8. Lägg aubergine ovanpå potatisarna i formen, häll tomatsåsen över och ringla gärna ytterligare lite olivolja över alltihop.

9. Sätt in formen i ugnen i 20 minuter. Låt gärna svalna lite innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!