Gröt brulée med hjortron och havtorn

Gröt brulée med hjortron och havtorn.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Världsmästaren i grötkokning, Per Carlsson, bjuder på sitt vinnarrecept i specialklassen i gröt-VM 2017.

Ingredienser

2portioner

  • 1dl
    ekologisk havrekross
  • 4 ½dl
    vatten
  • 1krm
    salt
  • 2msk
    hjortronlikör
  • 1dl
    vispad grädde
  • 2msk
    rörsocker
  • 2msk
    vispad grädde till servering
  • 2msk
    hjortronsylt
  • 1msk
    havtorn som ska flamberas

Så lagar du

1. Blötlägg havrekross i vatten i en kastrull i cirka 10–12 timmar (kan stå i rumstemperatur över natten).

2. Koka upp havrekrossen i samma vatten, när den kokar sänk temperaturen och låt havrekrossen småkoka i cirka 25 minuter, då ska gröten ha fått en krämig och bra konsistens. Rör om kärleksfullt ganska ofta.

3. När du är nöjd med med konsistensen smaksätter du din gröt med salt. Tycker du att gröten inte är tillräckligt krämig får du tillsätta ytterligare en skvätt vatten.

4. Låt sedan gröten svalna i cirka 30 minuter.

5. Blanda sedan i 1 msk hjortronlikör och 1 dl vispad grädde.

6. Lägg upp i de skålar du vill servera i (de ska tål värme eftersom du ska bränna av gröten med gasbrännare och de ska inte vara allt för djupa).

7. Strö på ett tunt lager ned rörsocker och bränn av med gasbrännare så att du får en knäckig och gyllenbrun yta.

8. Toppa med vispad grädde och hjortronsylt.

9. Lägg havtorn i en skål och strö på en gnutta rörsocker och 1 msk hjortronlikör och flambera bären snabbt. Lägg sedan på dessa och servera genast.

Dela det här receptet med dina vänner!