Gröt brulée med hjortron och havtorn

Publicerat:
2020-10-09Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
2portioner
- 1dlekologisk havrekross
- 4 ½dlvatten
- 1krmsalt
- 2mskhjortronlikör
- 1dlvispad grädde
- 2mskrörsocker
- 2mskvispad grädde till servering
- 2mskhjortronsylt
- 1mskhavtorn som ska flamberas
Så lagar du
1. Blötlägg havrekross i vatten i en kastrull i cirka 10–12 timmar (kan stå i rumstemperatur över natten).
2. Koka upp havrekrossen i samma vatten, när den kokar sänk temperaturen och låt havrekrossen småkoka i cirka 25 minuter, då ska gröten ha fått en krämig och bra konsistens. Rör om kärleksfullt ganska ofta.
3. När du är nöjd med med konsistensen smaksätter du din gröt med salt. Tycker du att gröten inte är tillräckligt krämig får du tillsätta ytterligare en skvätt vatten.
4. Låt sedan gröten svalna i cirka 30 minuter.
5. Blanda sedan i 1 msk hjortronlikör och 1 dl vispad grädde.
6. Lägg upp i de skålar du vill servera i (de ska tål värme eftersom du ska bränna av gröten med gasbrännare och de ska inte vara allt för djupa).
7. Strö på ett tunt lager ned rörsocker och bränn av med gasbrännare så att du får en knäckig och gyllenbrun yta.
8. Toppa med vispad grädde och hjortronsylt.
9. Lägg havtorn i en skål och strö på en gnutta rörsocker och 1 msk hjortronlikör och flambera bären snabbt. Lägg sedan på dessa och servera genast.