Gröt med rökt råg och kryddor

Tid:

Gröt med rökt råg och kryddor.

Tid:

Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag? Rökrostad råg används som grötris, man gör en sats som förvaras på burk och som används vartefter. Den här gröten blir en fullgod middag då den serveras med gräddfil, brynt smör och plommon- och äppelkompott.

Ingredienser

4 portioner

  • 1 kg
    hel råg
  • alspån

Råggröt

  • 2 dl
    rökrostad råg, grovmixad
  • 6 dl
    vatten
  • 7 dl
    mjölk
  • 1
    kanelstång
  • 1
    stjärnanis
  • ½ tsk
    salt

Plommon- och äppelkompott

  • 100 g
    katrinplommon
  • 100 g
    äpple, tärnat
  • 1 dl
    äppelmust

Till servering

  • 2 dl
    gräddfil, avrunnen
  • 1 dl
    brynt smör

Så lagar du

Här kan du skriva ett inlägg