Gryta på vita bönor
Tillagningstid:
Publicerat:
2014-12-16Tillagningstid:
Özz Nûjens meny. Räkna med 12 timmar om du förbereder de vita bönorna själv, annars går det att köpa färdiga. "Jag valde att laga om gryta på vita bönor. Anledningen att jag valde den var för att den är vegetarisk, för att receptet såg roligt ut att laga, men tyckte även att det var kul att den hade varit med på stjärnorna i slottets meny. Den var jättegod, grytan på vita bönor kändes väldigt lantlig och ren i smakerna. Jag åt den med hembakat bröd som jag doppade i grytan." -Lisa Gruneau, tittare på Go'kväll.
Ingredienser
6–8 portioner
- 6 dltorkade vita bönor, blötlägges minst 12 timmar
- 1 ströd paprika, skuren i små tärningar
- 1 stlök, finhackad
- 2 klyfta(or)vitlök, pressade
- 2 sttomater, skalade och urkärnade
- 1 tskchilipulver
- 1 tskpaprikapulver
- 1 dlolivolja
- 1,2 litergrönsaksbuljong
- 2 mskfinhackad persilja
- salt och nymalen svartpeppar
Så lagar du
1. Slå av vattnet som bönorna blötlagts i, genom ett durkslag. Låt bli torra.
2. I en tjockbottnad storkastrull fräser du lök och vitlök i oljan. Häll på bönorna, rör om samt tillsätt tomatpuré, chilipulver och paprikapulver.
3. Slå på grönsaksbuljongen, koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 1 timma.
4. Smaka av med svartpeppar och salt, samt späd med mer vatten om det skulle behövas. Tillsätt paprikatärningarna och håll varm.
5. Precis innan serverandet tillsätts tomaterna samt persiljan!