Gunnar Sjödahls original-smörgåstårta

Gunnar Sjödahls smörgåstårta.

Ingredienser

10 - 12portioner

Bottnar

  • 3st
    runda bottnar vitt bröd (24 cm)

Ostkräm

  • 200g
    naturell mjukost
  • 100g
    smör eller margarin
  • blanda margarin och mjukost, det ska vara rumsvarmt vid beredning, och rör det luftigt

Krabbfyllning

  • 1,5dl
    majonnäs
  • 1dl
    crème fraiche (ej lätt)
  • 100g
    krabba på burk

Kantströssel

  • 3st
    smördegsplattor eller en påse ostkrokar

Garnering

  • färska tomater
  • gurka
  • citron
  • dill
  • kokt skivat ägg
  • skalade räkor
  • ostskivor
  • tunna skivor rökt lax

Så lagar du

Krabbfyllning

1. Blanda majonnäs och crème fraiche.


2. Finhacka krabban och rör ner i fyllningen, blanda försiktigt.

Kantströssel
3. Kavla ut plattorna tills de är cirka två millimeter tjocka.


4. Grädda i ugnen på 180 grader tills de är bruna och frasiga.
 

5. Låt smördegen kallna och hacka sedan till ett fint strössel. Alternativ: krossa ostkrokar till ett fint strössel.

Montering av tårtan
6. Bred ut hälften av ostkrämen på den första tårtbotten.
 

7. Lägg på botten nummer två och bred ut krabbfyllningen.
 

8. Lägg på sista botten och stryk på tunt med resten av ostkrämen.
 

9. Tryck fast smördegsströsslet (eller ostbågeströsslet) runt kanten. Garnera!

Dela det här receptet med dina vänner!