Gyoza

Gyoza

Ingredienser

4portioner

  • 1paket
    gyozablad, frysta ca 20 st
  • olja till stekning
  • 3cm
    bit färsk ingefära, skivad
  • 1st
    gul lök, i bitar
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • ½-1 st
    röd spansk peppar, urkärnad
  • 200 g
    färsk svamp t ex champinjoner
  • 2st
    salladslökar, strimlade på snedden
  • 100 g
    tofu, smulad
  • ½ dl
    färsk koriander, hackad (valfritt)
  • svartpeppar, japansk soja

Sesam- & grönsaksfyllning

  • 200 g
    vitkål, finstrimlad
  • 1st
    morot, finstrimlad
  • ½ st
    röd spansk peppar, urkärnad
  • 2st
    salladslökar, strimlade på snedden
  • 3cm
    bit färsk ingefära, riven
  • 2msk
    oystersås
  • 2msk
    sesamfrön, rostade alt ½ dl hackade, salta jordnötter
  • 1st
    ekologisk lime

Dipsås

  • 1dl
    japansk soja
  • ½dl
    risvinäger
  • 1st
    salladslök, strimlad
  • 2msk
    sesamfrön, rostade
  • ½ st
    röd spansk peppar, finhackad (eller efter egen smak)

Så lagar du

1. Tina gyozabladen, gärna i kylskåp natten innan. Gör valfri fyllning, låt svalna.

2. Blanda ihop dipsås. Montera Gyoza: Pensla kanten på halva degbiten med vatten, lägg drygt en tesked fyllning i mitten. Vik ihop till ett halvmåneformat paket. Nyp ihop kanterna till ett fint paket, som en solfjäder. Tryck till så det bildas en mjuk båge och platt botten. Upprepa med resterande degblad.

3. Hit kan du förbereda några timmar innan om du packar in dem i plastfolie och ställer i kylen. Vid servering: Hetta upp en stekpanna, häll i olja. Lägg i gyoza med botten nedåt, stek tills bottenytan är gyllene, bara på en sida. Häll på ett par matskedar vatten, täck med lock och låt koka en minut. Lyft av locket, låt vattnet ånga av. Klart!

Servera med dipsås, sweet chilisås eller soja.

Svamp- och tofufyllning: Mixa ingefära, lök, vitlök, spansk peppar och svamp med kniven i matberedare. Det ska vara bitar kvar så stanna i tid. Stek svampmassan i olja till all vätska kokat in, smaka av med soja och svartpeppar. Låt svalna. Rör ner salladslök, tofu och koriander.

Sesam- och grönsaksfyllning: Woka vitkål, morot och spansk peppar hastigt i olja. Rör ner resterande ingredienser, smaka av med svartpeppar, soja, rivet limeskal samt lite saft. Se till att all vätska kokar in. Låt svalna.

Dipsås: Blanda samtliga ingredienser.

Dela det här receptet med dina vänner!