Häggsaft

Två glas och en burk saft på gräs.

Publicerat:

Tillagningstid:

En av försommarens vackraste kvällar gick jag till en park i närheten och plockade ett stort fång blommande hägg. På häggblommorna gjorde jag en saft som smakar skolavslutning, promenad i juninatt, blommigt, sötsyrligt och alldeles ljuvligt. Sommarminnen på flaska helt enkelt! Receptet ger 1 – 1 ½ liter outspädd saft.

Ingredienser

4portioner

  • 40
    nyutslagna blomklasar från hägg
  • 3
    citroner eller 4 lime
  • 1liter
    vatten
  • 1liter
    strösocker
  • 50g
    citronsyra

Så lagar du

1. Sköljblommorna försiktigt och lägg på en handduk eller hushållspapper så de rinner av.

2. Tvätta och skiva citronerna tunt. Varva blommor och citron i en väl rengjord hink eller stor bunke.

3. Koka upp vatten, socker och citronsyra och slå över blommorna. Låt saften stå kallt i cirka 3 dagar innan du silar av och häller upp saften på flaska.

4. Frys gärna in saften i petflaskor så du har sommarsmak även framåt höstkanten.

Dela det här receptet med dina vänner!