Halländsk långkål

Halländsk långkål

Publicerat:

Tillagningstid:

Inget julbord i Halmstad, eller Halland för den delen, är komplett utan grönkål eller långkål på tallriken. En riktig klassiker!

Ingredienser

10 - 12portioner

  • ca 1,5kg
    färsk eller fryst grönkål
  • 1liter
    skinkspad (helst) eller valfri buljong
  • 3-4msk
    smör
  • 2dl
    visp- eller matlagningsgrädde
  • svartpeppar
  • ev 1-2msk
    sirap
  • ev strösocker
  • ev ättika

Så lagar du

  1. Skölj grönkålsbladen noga (om de är färska). Repa bladen, ta alltså bort stjälkarna.
  2. Lägg ner kålen i skinkspadet och koka i 20–30 minuter.
  3. Låt grönkålen kallna i spadet.
  4. Krama ur så mycket du kan av vätskan och hacka grönkålen. Grovt eller fint, det gör du som du vill.
  5. Bryn grönkålen i smöret på låg värme. Späd med grädde till lagom konsistens. Smaksätt med kryddorna som du själv känner, lite i taget. Vi tycker om att tillsätta lite sirap. Jobba fram smaksättningen så att det blir ditt/ert unika familjerecept.
  6. Avnjut tillsammans med julbordets alla godsaker.

Dela det här receptet med dina vänner!