Hallon- & kardemummabullar, 20 st

Hallon- & kardemummabullar, 20 st

Ingredienser

20portioner

  • 50g
    jäst
  • 5dl
    mjölk, fingervarm
  • 2-3tsk
    kardemummakärnor, nystötta
  • 1tsk
    salt
  • 1dl
    strösocker eller vit sirap
  • 2st
    ägg (varav 1 st till pensling)
  • 850g
    vetemjöl + till utbakning
  • 150g
    smör, mjukt
  • 100g
    smör, rumstempererat (fyllning)
  • 1dl
    ljust muscovadosocker (fyllning)
  • 2tsk
    kardemummakärnor, nystötta (fyllning)
  • 2-3dl
    hallon, frysta (fyllning)

Så lagar du

Du behöver: 20 st stora muffins- eller bullformar.

Smula ner jästen i en degbunke, blanda ut den med mjölk. Tillsätt kardemumma, salt, socker, ägg och mjöl. Arbeta degen smidig ca 5 minuter i maskin, klicka i smör under tiden. Låt jäsa under duk ca 45 minuter. Ta upp degen på bakbordet, knåda och dela i 2. Rulla längder och dela dessa i 10 lika stora bitar som du rullar till släta bullar och lägger i stora muffins- eller bullformar. Låt jäsa 30 min under duk. Blanda ihop smör, socker och kardemumma till fyllningen. Blanda ihop samtliga ingredienser till strössel (nedan). Sätt ugnen på 225°. Gör en fördjupning med fingret i varje bulle, lägg i lite fyllning och 2 st hallon ovanpå. Pensla med uppvispat ägg och strö på strössel. Grädda ca 10 minuter tills bullarna har fått fin färg och känns lätta. Låt svalna på galler.

<b>Bullströssel</b>

50 g smör

1 ½ dl vetemjöl

¾ dl ljust muscovadosocker

Dela det här receptet med dina vänner!