Hallon- & kardemummabullar, 20 st
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
20portioner
- 50gjäst
- 5dlmjölk, fingervarm
- 2-3tskkardemummakärnor, nystötta
- 1tsksalt
- 1dlströsocker eller vit sirap
- 2stägg (varav 1 st till pensling)
- 850gvetemjöl + till utbakning
- 150gsmör, mjukt
- 100gsmör, rumstempererat (fyllning)
- 1dlljust muscovadosocker (fyllning)
- 2tskkardemummakärnor, nystötta (fyllning)
- 2-3dlhallon, frysta (fyllning)
Så lagar du
Du behöver: 20 st stora muffins- eller bullformar.
Smula ner jästen i en degbunke, blanda ut den med mjölk. Tillsätt kardemumma, salt, socker, ägg och mjöl. Arbeta degen smidig ca 5 minuter i maskin, klicka i smör under tiden. Låt jäsa under duk ca 45 minuter. Ta upp degen på bakbordet, knåda och dela i 2. Rulla längder och dela dessa i 10 lika stora bitar som du rullar till släta bullar och lägger i stora muffins- eller bullformar. Låt jäsa 30 min under duk. Blanda ihop smör, socker och kardemumma till fyllningen. Blanda ihop samtliga ingredienser till strössel (nedan). Sätt ugnen på 225°. Gör en fördjupning med fingret i varje bulle, lägg i lite fyllning och 2 st hallon ovanpå. Pensla med uppvispat ägg och strö på strössel. Grädda ca 10 minuter tills bullarna har fått fin färg och känns lätta. Låt svalna på galler.
<b>Bullströssel</b>
50 g smör
1 ½ dl vetemjöl
¾ dl ljust muscovadosocker